logo
wvhj2023
(foto: Agreco)
(foto: Agreco)
9 mei 2018

Analyse 2e ronde SDE+ 2017: KiesZon, GroenLeven, Agreco, Sunrock en Eneco gooien hoge ogen

KiesZon, GroenLeven, Solarfields, Agreco, Sunrock en Eneco zijn bedrijven die hoge ogen hebben gegooid in de 2e SDE+-ronde van 2017. De bedrijven gaan honderden megawatts aan pv-projecten realiseren.

Powerfield is de spekkoper nu de balans van de tweede SDE+-ronde van 2017 is opgemaakt. Het bedrijf wist het grootste volume binnen te halen, te weten 109,9 megawattpiek. Maar welke solar bedrijven scoorden nog meer goed? De redactie zet de zonne-energiebedrijven met een groot aantal beschikkingen op een rij:

 • KiesZon – 48 projecten voor 96,1 megawattpiek: International Solar, oftewel KiesZon, heeft door de tientallen beschikkingen het op 1 na grootste volume weten te verkrijgen. Diverse van deze beschikkingen behoren tot de grootste projecten van de najaarsronde 2017 van de SDE+-regeling.
 • Solarfields - projecten voor circa 70 megawattpiek: een van de beschikkingen van Solarfields behoort tot de grootste projecten van de najaarsronde 2017 van de SDE+-regeling, te weten het zonnepark in de gemeente Biddinghuizen.
 • GroenLeven – 99 projecten voor 52,7 megawattpiek: de grootste systemen moeten namens GroenLeven in Leeuwarden (6,8 megawattpiek) en Amsterdam (5,4 megawattpiek) gebouwd worden.
 • Agreco – 60 beschikkingen voor 47,1 megawattpiek: Agreco heeft met zijn gelieerde bedrijf OneSolar 60 beschikkingen weten binnen te halen. Het grootste project moet gebouwd worden bij De Groene Agri in Rutten. Daar plaatste het bedrijf eerder al een systeem van 3,16 megawattpiek dat nu uitgebreid wordt met 8,3 megawattpiek.
 • Sunrock Investments – 50 beschikkingen voor 41 megawattpiek: het lijkt voor Sunrock Investments veelal om dakgebonden systemen te gaan. De grootste systemen kom in Maasbree (4,9 megawattpiek), Walsoorden (2,6 megawattpiek) en Moerdijk (2,6 megawattpiek) te staan.
 • Eneco Solar, Bio & Hydro – 21 beschikkingen voor 31,4 megawattpiek: het project in het Zeeuwse Nieuwdorp bij Kloosterboer is het grootste project van Eneco met een vermogen van 9,1 megawattpiek.
 • Rooftop Energy – 38 beschikkingen voor 26,3 megawattpiek: het grootste systeem van Rooftop Energy moet verrijzen in het Limburgse Heijen bij Arvato Benelux.
 • BHM Solar – 13 beschikkingen voor 24,2 megawattpiek: BHM Solar uit Utrecht moet het grootste systeem van 5,5 megawattpiek laten verrijzen op het dak van Hitachi in Amsterdam. Ook in het Brabantse Oosterhout is voor Hitachi een systeem van 2,8 megawattpiek voorzien.
 • Dutch Durables Energy – 28 beschikkingen voor 22,4 megawattpiek: het bedrijf behoort tot HOKS Investment & Holding Company. Een bekende naam dat onder dit bedrijf hangt is Zonel dat het Thialf stadion van zonnepanelen voorzag.
 • Ecorus – 6 beschikkingen voor 15,7 megawattpiek: Ecorus heeft met zijn bedrijf Sun Invest een 6-tal aanvragen gehonoreerd gezien. Het grootste project wordt gebouwd in Leek. Daar moet een grondgebonden zonnepark van 9,6 megawattpiek verrijzen. Ecorus meldde in februari al SDE+-subsidie toegekend gekregen te hebben voor de realisatie van dit zonnepark van ruim 10 hectare op bedrijventerrein Leeksterveld fase 2.
 • Solaraccess – 11 beschikkingen voor 15,5 megawattpiek: Solaraccess heeft met zijn gelieerde bedrijven Solarpulse 10 BV en Smile Energy 6 BV 11 beschikkingen in de wacht gesleept die samen goed zijn voor 15,5 megawattpiek. Het grootste systeem moet verrijzen in Aalsmeer bij Waterdrinker Green Trade Center. Dat is met in totaal 25.000 vierkante meter aan planten, bloemen, potten en accessoires het grootste groen gerelateerde inkoopcentrum van Europa. Het bedrijf krijgt 3 megawattpiek aan zonnepanelen.
 • Solaris Industria – 20 beschikkingen voor 10 megawattpiek: het grootste systeem van 1,5 megawattpiek moet verrijzen bij een agrarisch bedrijf in Dalfsen.
 • Zonnegilde – 37 beschikkingen voor 8,4 megawattpiek: Zonnegilde heeft voor 37 dakgebonden pv-systemen in Overijssel, Drenthe, Friesland en Gelderland beschikkingen verkregen.
 • Indi Solar – 5 beschikkingen voor 8,0 megawattpiek: Indi Solar, dat samen met KiesZon onder meer al projecten bij Snowworld realiseerde, heeft 5 beschikkingen weten te verwerven.
 • Raedthuys Zon – 12 beschikkingen voor 4,1 megawattpiek: de Raedthuys Groep heeft 12 beschikkingen toegekend gekregen. Het grootste systeem moet verrijzen bij maaltijdleverancier Huuskes die 1 megawattpiek zonnepanelen wil plaatsen.
 • Ponooc – 28 beschikkingen voor 6,1 megawattpiek.

* De gegevens van circa 900 projecten (goed voor 220 megawattpiek) zijn geanonimiseerd. Om die reden is niet te achterhalen wie de subsidie voor deze projecten aangevraagd heeft. Mogelijkerwijs zijn de genoemde cijfers van individuele bedrijven in dit artikel dan ook hoger dan publiek bekend is. 

Lees ook:

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten