logo
wvhj2023
(foto: KiesZon)
(foto: KiesZon)
9 mei 2018

Analyse 2e ronde SDE+ 2017: vastgoedbeheerders, industrie en zorg- en overheidsinstellingen kiezen massaal voor zonnepanelen

Vastgoedbeheerders, supermarkten, automotive bedrijven, overheden en zorginstellingen kiezen voor zonnepanelen. Stuk voor stuk worden ze – als de SDE+-beschikkingen verzilverd worden – met zonnepanelen uitgerust.

ABN Amro heeft in totaal 11 beschikkingen verkregen voor een totaal vermogen van 2,1 megawattpiek. Het gaat om 11 filialen van de bank in onder meer Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland, Brabant en Limburg.

Zon op Zorg
Zon op Zorg heeft in totaal 4,5 megawattpiek aan SDE+-beschikkingen weten te bemachtigen, verdeeld over 24 beschikkingen. ZonOpZorg, een samenwerkingsverband van Urgenda en ZonnepanelenDelen, meldde eerder dit jaar al 20 Nederlandse zorg- en ziekenhuizen met SDE+-subsidie van 14.000 zonnepanelen te gaan voorzien.

Vastgoedbedrijven massaal aan de zonnepanelen
Vastgoedmaatschappij Van der Loo - dat zich met name bezighoudt met het beheer, ontwikkelen en verhuren van (commerciële) bedrijfsruimten - heeft voor 2,0 megawattpiek beschikkingen binnengehaald. Het is een van de vele vastgoedbedrijven op de lijst van honderden kleinere SDE+-projecten die deze ondernemingen gaan realiseren. In het geval van Vastgoedmaatschappij Van der Loo gaat het om 4 verschillende projecten.  Ook de volgende vastgoedbedrijven kiezen voor zonnepanelen:

  • Van Zanten Real Estate heeft 4 beschikkingen binnengehaald voor 2,4 megawattpiek.
  • Voor Van Berlo Vastgoed loopt de teller zelfs op tot 9,5 megawattpiek, verdeeld over 2 locaties in Venlo.
  • Een andere naam is Nefkens Vastgoed; goed voor 12 beschikkingen en 2,0 megawattpiek.
  • Nederland Opgewekt tegmento heeft 3 beschikkingen verkregen, goed voor 5,1 megawattpiek.
  • Merwehave doet eveneens een aardige duit in het zakje met 9 beschikkingen voor in totaal 3,4 megawattpiek.
  • Vastgoedbedrijf Brivec haalde 5 beschikkingen binnen, goed voor 3,1 megawattpiek.
  • Breevast van de bekende vastgoedondernemer Frank Zweegers heeft 6 beschikkingen toegekend gekregen die samen tot 3,64 megawattpiek zon-pv moeten leiden.
  • Vastgoedbedrijf Bergermeer heeft 7 beschikkingen - met een totaal pv-vermogen van 3,65 megawattpiek - toegekend gekregen.
  • Een andere naam is Hoorne Vastgoed. Dit bedrijf maakte in maart bekend voor 14 supermarkten van Vomar en 7 dier- en tuinspeciaalzaken van Ranzijn zonnpenelen te gaan plaatsen. Het bedrijf heeft op eigen naam 9 beschikkingen met een vermogen van 2,8 megawattpiek.
  • Watson & Dickens BVBA heeft 7 keer met succes subsidie aangevraagd voor in totaal 14,9 megawattpiek. Het gaat daarbij om logistieke centra in Venlo en Oud-Gastel.
  • Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO) - dat samen met gemeenten en ondernemers bedrijventerreinen, kantoorlocaties en binnensteden weer vitaal maakt - heeft 10 beschikkingen verkregen die goed zijn voor 10,1 megawattpiek. Het grootste systeem van 5,2 megawattpiek moet in Zwolle komen.
  • Dunavie - een woningcorporatie in Katwijk met zo'n 8.000 woningen, bedrijfspanden en garages - heeft 31 beschikkingen toegekend gekregen. De woningcorporatie wil voor 2,1 megawattpiek aan pv-systemen bouwen.
  • WDP, dat in eerdere jaargangen al voor tientallen megawattpiek subsidie wist te verkrijgen, heeft 3 keer subsidie toegekend gekregen voor een totaal pv-vermogen van 3,3 megawattpiek. WDP meldde in het kader van de verdere verduurzaming van zijn portefeuille afgelopen oktober circa 25 miljoen euro te investeren in de tweede fase van zijn zonnepanelenproject in Nederland.

Zeeman
Een andere vastgoednaam is GREEN Real Estate. Dit bedrijf ontstond in 2005 door de samenwerking van de ondernemer Jan Zeeman en Aart Jan Verdoold. Zeeman is de man achter textielsuper Zeeman. Via 2 bedrijven zijn nu SDE+-subsidies verkregen: Green Retail House telt 9 beschikkingen goed voor 4,2 megawattpiek en Green Properties heeft 8,9 megawattpiek aan projecten binnengehaald, verdeeld over 20 beschikkingen. In de eerste subsidieronde van 2017 werd al voor 6 megawattpiek subsidie verkregen.

Onderwijs pakt door
Ook tientallen Nederlandse onderwijsinstellingen hebben met succes subsidie aangevraagd. Een opvallende naam is de Stichting Carmelcollege. De scholengemeenschap heeft 37 beschikkingen toegekend gekregen met een totaal vermogen van 10,2 megawattpiek. Het Twents Carmel College in Oldenzaal kreeg eerder al 1.044 zonnepanelen en maakt deel uit van Stichting Carmelcollege.

Automotive sector aan de zon
In de projectenlijst duiken ook meer en meer bedrijven uit de automotive sector op. Zo investeert Total Nederland - weliswaar in kleine - pv-systemen. Voor 11 tankstations is in totaal 0,44 megawattpiek aan beschikkingen verkregen.

Een andere naam is heftruckproducent Mitsubishi Caterpillar Forklift Europe die zijn gebouwen in Almere via 3 beschikkingen van 3,8 megawattpiek zonnepanelen gaat voorzien.

Industrie
Timber and Building Supplies Holland, dat actief is op de Nederlandse markt van hout en bouwmaterialen, heeft 13 beschikkingen met een totaal vermogen van 9,7 megawattpiek toegekend gekregen. De holding bestaat uit een groep van bedrijven: leveranciers van hout en bouwmaterialen, groothandels, bewerkingsbedrijven en een kozijnenfabriek. In Utrecht komen de 2 grootste systemen van het bedrijf van respectievelijk 1,8 en 1,6 megawattpiek.

Damen Holding - de holding van het scheepsvaartsbedrijf Damen - heeft 7 beschikkingen verkregen die goed zijn voor een vermogen van 10,3 megawattpiek. Ook Sif Netherlands, producent van funderingen voor windmolens, kiest voor zonne-energie. Het bedrijf wil op de Maasvlakte zijn gebouw van 3,4 megawattpiek zonnepanelen voorzien.

Supermarkten en foodsector
Foodbedrijf Sligro gaat meerdere van zijn groothandels van zonnepanelen voorzien, te weten 5 in totaal. Samen krijgen deze vestigingen 5,1 megawattpiek aan pv-systemen.

Een andere spelers uit de food industrie is Lidl dat zijn distributiecentra en winkels op 14 locaties in totaal van 7 megawattpiek zon-pv gaat voorzien. Een andere naam uit het supermarktlandschap is Ahold. 6 beschikkingen moeten tot 8,9 megawattpiek aan zonnepanelen leiden. Het grootste systeem moet verrijzen op het nieuwe distributiecentrum van het bedrijfsonderdeel Bol.com in Waalwijk; hier gaat het om 5,2 megawattpiek.

Coroos - de conservenfabrikant van fruit, groenten en peulvruchten - gaat 4 pv-systemen aanleggen op haar gebouwen die samen 7,0 megawattpiek aan zonnepanelen vormen.

Plantenteler geeft het voorbeeld
De tuindersfamilie Bernhard geeft de bloemensector het goede voorbeeld. Vanuit Amsterdam verhuisde de familie in 1972 naar Luttelgeest in de Noordoostpolder. Inmiddels kweekt men snijrozen, 200 soorten Phalaenopsis, diverse soorten perkgoed en kuipplanten. Op de gebouwen in Luttelgeest moet 11,5 megawattpiek aan zonnepanelen verrijzen. Vleeskalverhouderij De Buzerd (Lunteren BV) heeft 3 beschikkingen in de wacht gesleept die samen een vermogen kennen van 3 megawattpiek.

Ook overheden dragen steentje bij
Ook een groot aantal gemeenten heeft subsidie aangevraagd. Zo heeft Zoetermeer voor het stadhuis 10 beschikkingen gekregen met een totaal vermogen van 1,97 megawattpiek. De gemeente Amsterdam heeft voor het gemeentelijk vastgoed 29 beschikkingen gekregen. De gemeente startte voor dit vermogen van 5,3 megawattpiek eerder dit jaar al een aanbesteding.

Waterschap Rivierenland is een andere actief overheidsinstantie. Er zijn 6 beschikkingen verkregen voor 4,6 megawattpiek zon-pv. Een ander waterbedrijf - Gemeenschappelijke Regeling Waterschapsbedrijf Limburg - heeft 10 beschikkingen weten te bemachtigen; goed voor 11,0 megawattpiek.

* De gegevens van circa 900 projecten (goed voor 220 megawattpiek) zijn geanonimiseerd. Om die reden is niet te achterhalen wie de subsidie voor deze projecten aangevraagd heeft. Mogelijkerwijs zijn de genoemde cijfers van individuele bedrijven in dit artikel dan ook hoger dan publiek bekend is.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten