De Europese Commissie, de Europese lidstaten en het Europees Parlement bereikten vorige maand een akkoord over de verordening die nauw verweven is met de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD).
Verdachte goederen
De verordening waar het Europees Parlement nu goedkeuring aan heeft gegeven, bevat nieuwe regels die de Europese Unie (EU) in staat stelt de verkoop, import en export te verbieden van goederen die met dwangarbeid zijn gemaakt.
De lidstaten en de Europese Commissie kunnen straks verdachte goederen, toeleveringsketens en fabrikanten onderzoeken. Als wordt aangenomen dat een product met behulp van dwangarbeid is gemaakt, zal het niet langer mogelijk zijn om het op de EU-markt te verkopen en zullen de producten aan de grenzen van de EU worden vastgehouden.
Zonnepanelen
Volgens de door het Europees Parlement aangenomen tekst zullen de nationale autoriteiten – of als het om niet-EU-landen gaat de Europese Commissie – onderzoek doen naar vermoedens van het gebruik van dwangarbeid in de toeleveringsketens van bedrijven. Als uit dat onderzoek blijkt dat er gebruik is gemaakt van dwangarbeid, kunnen de autoriteiten eisen dat de betrokken goederen van de Europese markt en van onlinemarktplaatsen worden gehaald. Daarbij volgt ook inbeslagname aan de Europese grenzen. De goederen moeten bovendien worden gedoneerd, gerecycled of vernietigd.
Goederen die van strategisch of cruciaal belang zijn voor de Europese Unie – waaronder mogelijk zonnepanelen – kunnen worden vastgehouden totdat het bedrijf dwangarbeid uit zijn toeleveringsketens heeft verwijderd.
Historische dag
‘Dit is een historische dag’, jubelt Samira Rafaela van Renew en rapporteur voor de commissie Internationale Handel. ‘We hebben een baanbrekend stuk wetgeving aangenomen om dwangarbeid wereldwijd te bestrijden. Deze verordening bevordert de Europese en internationale samenwerking, verschuift de macht van uitbuiters naar consumenten en werknemers, en biedt mogelijkheden voor verhaal voor de slachtoffers. Het transformeert ook het handelsbeleid in een groenere en eerlijkere toekomst.’
Zodra de tekst van de verordening ook is goedgekeurd door de Raad van de Europese Unie zal deze gepubliceerd worden in het Publicatieblad van de EU. De EU-lidstaten moeten de nieuwe regels vervolgens over 3 jaar gaan toepassen.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.