logo
wvhj2023
© EU
© EU
16 april 2024

EU presenteert Solar Charter voor ondersteuning fabrikanten van zonnepanelen

Eurocommissaris Kadri Simson heeft samen met 23 landen de European Solar Charter ondertekend. Het handvest voor zonne-energie moet het behoud van Europese fabrikanten mogelijk maken.

In de afgelopen maanden riepen tal van Europese pv-fabrikanten de Europese Unie (EU) op om in actie te komen tegen de overspoeling van de Europese zonne-energiemarkt met laaggeprijsde Chinese zonnepanelen.

Vrijwillige acties
Het nu gepresenteerde handvest bevat een reeks vrijwillige acties die moeten worden ondernomen om de Europese pv-industrie te ondersteunen. ‘Het Europees Handvest voor zonne-energie brengt de Commissie, de nationale autoriteiten en de industrie samen, bevordert de samenwerking en ondersteunt de productie van zonnepanelen made in Europe’, aldus Eurocommissaris Simson.

Het European Solar Charter is de laatste uit een reeks acties van de Europese Commissie om de productie van zonnepanelen in Europa te ondersteunen. Eerdere maatregelen waren een voorstel voor de voorlopig goedgekeurde Net-Zero Industry Act en de oprichting van de European Solar Photovoltaic Industry Alliance. De acties moeten ervoor zorgen dat Europa minder afhankelijk wordt van zonnepanelen uit China die momenteel goed zijn voor een marktaandeel van 97 procent.

Acties EU-lidstaten

De 23 EU-lidstaten en de vertegenwoordigers van de pv-industrie die de EU Solar Charter hebben ondertekend, verbinden zich onder meer aan de volgende acties:

  1. Het bevorderen van een veerkrachtig aanbod van duurzame zonnepaneelproducten uit Europa, door:
    1. bij veilingen van hernieuwbare energie of andere steunregelingen naast prijscriteria, ambitieuze niet-prijscriteria toe te passen zoals duurzaamheid, ‘verantwoord zakelijk gedrag’ en cyberbeveiligingscriteria;
    2. in het kader van overheidsopdrachten diezelfde criteria toe te passen;
    3. innovatieve vormen van de uitrol van zonne-energie te bevorderen, zoals agri-pv, drijvende zonne-energie, in de infrastructuur geïntegreerde pv (iipv) en gebouwgeïntegreerde pv (bipv);
    4. gunstige voorwaarden te creëren voor productiefaciliteiten voor pv-producten.
  2. Overwegen gebruik te maken van alle beschikbare Europese financieringsmogelijkheden en de flexibiliteit in het kader van het Tijdelijk Kader voor Crisis en Overgang (TCTF) om nieuwe investeringen in pv-productie te ondersteunen.
  3. Deelnemen aan de Task Force van de European Solar Industry Alliance om best practices uit te wisselen met andere lidstaten over de toepassing van niet-prijsgerelateerde criteria en zo de Europese pv-industrie te steunen.
  4. In de portefeuilles van relevante marktspelers – zoals groothandels, distributeurs en installateurs – de diversificatie van het aanbod met Europese producten stimuleren;
  5. De huidige Europese productiecapaciteit behouden en waar mogelijk uitbreiden, in lijn met de verwachte groeiende vraag naar Europese producten.

Tot de landen die de EU Solar Charter hebben ondertekend, behoren onder meer België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland.

Geen importheffingen
Waar de EU-lidstaten die de EU Solar Charter ondertekenden een reeks acties zullen ondernemen, heeft de Europese Commissie een aantal zaken toegezegd. Concreet bevat het handvest 10 voornemens.

Zo wil de Europese Commissie gaan samenwerken met de Europese Investeringsbank om haar steun voor investeringen in de productieketen te versterken – onder meer via InvestEU – en steun blijven verlenen aan de European Solar PV Industry Alliance. Verder zal de Europese Commissie alle bewijzen die aangedragen worden over vermeende oneerlijke handelspraktijken blijven onderzoeken, maar daarbij is dus geen sprake van importheffingen. De impact van de EU Solar Charter zal bovendien na 1 jaar geëvalueerd worden.

Aandringen op snelle actie
‘Het Solar Charter is een belangrijk moment van erkenning’, stelt Walburga Hemetsberger, algemeen directeur van de Europese koepelorganisatie SolarPower Europe. ‘De regeringen van hebben een belofte op hoog niveau gedaan aan onze fabrikanten en erkennen hun cruciale rol in de strategische toeleveringsketens van vandaag en morgen. Toch blijven we aandringen op snelle actie en concrete maatregelen op nationaal en EU-niveau om fabrikanten te ondersteunen. Dit betekent dat er zo snel mogelijk weerbaarheidscriteria in openbare aanbestedingen en veilingen moeten worden opgenomen, dat er subsidiesteun moet worden vrijgemaakt en dat er speciale EU-financiering voor zonne-energie moet komen.’

 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten