logo
wvhj2023
© Meyer Burger
© Meyer Burger
12 december 2022

Startschot EU Solar PV Industry Alliance: Europa wil 30 gigawattpiek productiecapaciteit realiseren

De EU Solar PV Industry Alliance is officieel van start gegaan. EIT InnoEnergy leidt de alliantie die Europa 30 gigawattpiek pv-productiecapaciteit moet bezorgen;van silicium tot wafers, zonnecellen en zonnepanelen.

De European Solar Photovoltaic Industry Alliance moet bijdragen aan het versnellen van de uitrol van zonne-energie in de hele Europese Unie en maakt deel uit van de Europese zonne-energiestrategie. De Europese Commissie verleende half oktober al goedkeuring aan de alliantie die in 2025 de Europese pv-industrie in volle glorie hersteld wil hebben en waarmee meer dan 400.000 nieuwe arbeidsplaatsen – direct en indirect – gecreëerd zullen worden.

Strategisch actieplan
Om de ambities te verwezenlijken, zal de alliantie een strategisch actieplan met 7 punten volgen, dat de volgens hen belangrijkste voorwaarden voor investeringen in pv-productiecapaciteit in Europa zal beslaan.

Het eerste punt is het knelpunt van opschaling vaststellen en aanbevelingen doen. Ten tweede gaat het om toegang tot financiering faciliteren, waaronder het instellen van  commercialiseringsroutes voor pv-productie. Punt 3 en 4 zijn een raamwerk bieden voor samenwerkingsacties voor ontwikkeling en opname en internationale partnerschappen voor een wereldwijde veerkracht van de toeleveringsketen opzetten. Verder gaat het om het ondersteunen van pv-onderzoek, het stimuleren van maatregelen op het gebied van circulariteit en duurzaamheid en tot slot het bijscholen en ontwikkelen van vaardigheden via partnerschappen en opleidingsprogramma’s.

Financiering mobiliseren
De acties met de hoogste prioriteit zijn het mobiliseren van publieke en private financiering voor Europese pv-productieprojecten om de capaciteit op te schalen, het veiligstellen van een duurzaam gelijk speelveld en het aanmoedigen van de vraag naar concurrerende, efficiënte en duurzame pv-producten en systemen.

Ook het werken aan de snelle implementatie van ecodesign-vereisten voor pv-systemen en producten en aan overheidsopdrachten en anticiperen op de vereiste vaardigheden van deze nieuwe bedrijfstak met de start van de European Solar PV Industry Alliance Academy kennen hoge prioriteit.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten