logo
wvhj2023
© Hilda Weges | Dreamstime.com
© Hilda Weges | Dreamstime.com
12 december 2023

ISDE: alleen nog subsidie voor warmtepomp met energielabel A++, subsidie zonneboiler omlaag

Komend kalenderjaar wordt de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) alleen nog subsidie toegekend aan warmtepompen met minimaal energielabel A++. De subsidie voor zonneboilers gaat omlaag.

Dat heeft minister Jetten voor Klimaat en Energie, die in 2024 in totaal 600 miljoen euro beschikbaar stelt voor de ISDE-regeling, bekendgemaakt.

40 miljoen euro extra
Huiseigenaren en bedrijven kunnen komend jaar opnieuw subsidie aanvragen voor het verduurzamen van hun huis of (kantoor)gebouw. Het budget van de ISDE-regeling is daarbij met 40 miljoen euro verhoogd. Daarnaast is de subsidieregeling op een aantal punten gewijzigd, zodat de regeling toegankelijker wordt voor de isolatie van monumentale woningen en het gebruik van biobased, milieuvriendelijke isolatiematerialen.

Van elektrisch koken tot isolatie
Huiseigenaren kunnen via de ISDE subsidie krijgen als zij investeren in isolatie, een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, elektrische kookvoorziening of een aansluiting op het warmtenet.

Zakelijke gebruikers kunnen naast warmtepompen en zonneboilers subsidie aanvragen voor kleine windmolens waarvoor los nog eens 5 miljoen euro beschikbaar is.

Warmtepompen
Een warmtepomp moet vanaf 2024 minimaal energielabel A++ hebben om ISDE-subsidie te ontvangen. De meeste warmtepompen voldoen al aan dit label. Warmtepompen met energielabel A+ of lager komen volgend kalenderjaar niet meer in aanmerking voor subsidie.

Warmtepompen vanaf energielabel A+++ krijgen een aanvullende subsidiebonus van 225 euro. Wie in 2023 een warmtepomp met energielabel A+ of lager heeft gekocht en laat installeren in 2024, kan wel subsidie aanvragen. De wijziging geldt bovendien niet voor warmtepompboilers en voor warmtepompen met een thermisch vermogen van 71 kilowatt of hoger.

Apertuuroppervlakte zonnecollectoren
Om overstimulering te voorkomen, worden de subsidiebedragen voor zonneboilers met zonnecollectoren vanaf een apertuuroppervlakte van 5 vierkante meter verlaagd.

Voor zonneboilers van een apertuuroppervlakte van 5 tot en met 10 vierkante meter wordt de subsidie verlaagd van 1,02 naar 0,55 euro per kilowattuur jaarlijkse zonne-energiebijdrage en voor zonneboilers van een apertuuroppervlakte boven de 10 vierkante meter wordt de subsidie verlaagd van 0,45 naar 0,28 euro per kilowattuur jaarlijkse zonne-energiebijdrage.

Monumenten
De ISDE wordt komend jaar toegankelijker voor woningeigenaren die wonen in een monumentale woning. Vanwege het behoud van het monumentale karakter kan een deel van de eigenaren van monumenten geen HR++-glas of buitengevelisolatie toepassen. Ook hebben veel monumenten geen spouwmuur, wat isoleren ingewikkeld maakt. Investeringen in maatregelen voor monumenten voldoen hierdoor vaak niet aan de eisen van de ISDE.

De minimale isolatiewaarden voor monumenten worden vanaf 1 januari 2024 versoepeld. Ook worden de minimale afmetingen waarvoor een aanvraag voor glasisolatie kan worden ingediend voor monumentale woningen verlaagd. Door deze wijzigingen wordt de regeling toegankelijker voor monumentale woningen.

Biobased isolatiemateriaal
Om het gebruik van biobased, milieuvriendelijk isolatiemateriaal aan te moedigen, wordt er een extra bedrag per vierkante meter aan subsidie toegekend.

Biobased isolatiemateriaal is duurzaam geproduceerd materiaal zoals hout, vezelhennep en vlas. Dit materiaal is vaak duurder dan minder duurzame isolatiematerialen. Biobased isolatiematerialen hebben volgens minister Jetten namelijk gemiddeld een hogere kostprijs dan reguliere isolatiematerialen. ‘Dit kan voor aanvragers een reden zijn om te kiezen voor een minder milieuvriendelijk alternatief en voor installateurs om geen biobased isolatiemateriaal aan te bieden’, aldus Jetten. ‘Met een subsidiebonus kan zowel de vraag als het aanbod worden gestimuleerd.’

De subsidieregeling ISDE gaat in 2024 op 1 januari open.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten