logo
wvhj2023
© Ssirozy | Dreamstime.com
© Ssirozy | Dreamstime.com
4 oktober 2023

Afbouw salderingsregeling zonnepanelen start mogelijk later, Eerste Kamer zet behandeling wet door

De Eerste Kamer gaat door met de behandeling van het wetsvoorstel van minister Jetten om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen. Start van de afbouw op 1 januari 2025 lijkt echter onhaalbaar.

De Tweede Kamer stemde half februari al in met het wetsvoorstel dat de afbouw van de salderingsregeling regelt. Sindsdien is de Eerste Kamer aan zet, maar die maakt slechts mondjesmaat vorderingen. Een eerste reeks vragen van de Eerste Kamer werd na lang wachten door minister Jetten beantwoord, maar de senatoren hebben eind september aanvullende vragen gesteld.

Meerderheid
BoerBurgerBeweging (BBB), JA21, Partij voor de Dieren (PvdD) en PVV vroegen in september bovendien de Eerste Kamer om het wetsvoorstel dat vanaf 2025 voorziet in de afbouw van het salderen controversieel te verklaren.

De 4 partijen hebben naar nu blijkt echter onvoldoende steun van de andere partijen in de Senaat. De meerderheid van de Eerste Kamer wil namelijk ondanks de Tweede Kamerverkiezingen doorgaan met de behandeling van het wetsvoorstel van minister Jetten.

Vertraging
Ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat waarschuwden de minister afgelopen juni al dat er 16 maanden nodig zijn om het wetsvoorstel te implementeren. De wetsbehandeling had om die reden uiterlijk eind september afgerond moeten zijn om nog per 1 januari 2025 te kunnen starten met het afbouwen van de salderingsregeling.

Vertraging lijkt daarmee voor minister Jetten niet te voorkomen en de kans is inmiddels dan ook groot dat de afbouw van de salderingsregeling niet per 1 januari 2025 start. De ChristenUnie liet bij monde van Tweede Kamerlid Pieter Grinwis eerder nog weten dat ‘we niet moeten overdramatiseren’ als niet in 2025, maar pas in 2026 met de afbouw van het salderen wordt begonnen.

Gemengde gevoelens
Nold Jaeger – manager Beleid bij branchevereniging Holland Solar – spreekt van gemengde gevoelens. ‘We zijn blij dat de Eerste Kamer heeft besloten door te gaan met de behandeling van het wetsvoorstel. De energietransitie gaat te hard om kwesties zoals de afbouw van de salderingsregeling in de koelkast te plaatsen. Minister Jetten heeft een maatregelenpakket gepresenteerd waarmee zonnepanelen voor iedereen – ook voor mensen met een kleinere portemonnee – aantrekkelijk blijven. Het is begrijpelijk dat de senatoren extra vragen hebben voor minister Jetten en ze zijn antwoorden willen afwachten, maar wij roepen hen tegelijkertijd op om haast te maken. Er heerst momenteel bij consumenten grote onzekerheid over de terugverdientijd van zonnepanelen. De discussie over dit wetsvoorstel zorgt voor onterechte, maar begrijpelijke zorgen over die terugverdientijd. Het ingrijpen van energiebedrijven – zoals de extra heffing van Vandebron voor zonnepaneeleigenaren – verergert de onrust. De enige manier om hier een einde aan te maken, is snel een besluit nemen over de afbouw van het salderen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten