logo
wvhj2023
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
19 september 2023

Vlaanderen stapt naar Grondwettelijk Hof vanwege federale waterstofwet

De Vlaamse regering stapt naar het Grondwettelijk Hof om ten strijde te trekken tegen de federale waterstofwet waarmee de federale regering haar bevoegdheden zou overschrijden.

De Vlaamse regering keurde afgelopen zomer het Vlaamse waterstofdecreet een eerste keer principieel goed. Daarbij stelde ze zich niet zonder pardon neer te leggen bij de federale bevoegdheidsoverschrijdingen.

Haven
Waar het federale parlement van België namelijk groen licht gaf voor een nationale waterstofwet die het vervoer van waterstof via pijpleidingen reguleert, wil de Vlaamse minister van Energie Demir met haar eigen waterstofdecreet voor een stabiel juridisch kader zorgen voor waterstofdistributienetwerken op het grondgebied van het Vlaamse Gewest. Daarmee wil ze ook toekomstige investeringen in onder meer de Antwerpse en Gentse haven veiligstellen.

Onderhandelingen
De Vlaamse coalitiepartijen zijn van mening dat de federale wet aangepast moet worden. Energieminister Zuhal Demir heeft er herhaaldelijk, ook op het Overlegcomité, op aangedrongen om via onderhandelingen tot een oplossing te komen. De federale minister Tinne Van der Straeten wees dat echter af.

Demir roept Van der Straeten nogmaals op om de gevraagde aanpassingen van Vlaanderen door te voeren, zodat een onnodige slepende procedure voor de rechtbank overbodig wordt. ‘Dat de federale collega met een eigen federale waterstofwet intussen meer dan 300 miljoen euro Europese investeringen in het gedrang brengt door geen overlegde oplossing voor de bevoegdheden uit te werken, is onbegrijpelijk. Elke investeerder in waterstof zou samen met de Vlaamse regering het federale niveau tot de orde moeten roepen, want nu dreigen investeringen in de waterstofbackbone uitgesteld te worden bij gebrek aan rechtszekerheid. Een juridisch steekspel voor de rechtbank is immers voor iedereen tijdverlies.’

Alarmbel
Tijdens een Overlegcomité in november vorig jaar trok de Vlaamse regering al aan de alarmbel in talrijke energiedossiers waarin de federale energieminister haar bevoegdheden erg ruim interpreteert en overschrijdt. De Vlaamse regering ging al meermaals in beroep tegen federale wetten die zich op de Vlaamse bevoegdheden begeven.

Bij de federale opslagwet stuurde de federale collega na het instellen van het beroep haar wet en besluit uiteindelijk bij. Er hangt momenteel ook nog een procedure over de federale wet over energiegemeenschappen: een dossier net zoals de federale opslagwet, waar het federale niveau voorbijging aan terechte kritiekpunten. Ook de Brusselse regering ging mee naar het Grondwettelijk Hof tegen de federale regering. Bij monde van minister-president Jan Jambon en Vlaams minister van Energie Zuhal Demir, stelde de Vlaamse regering dat het federale niveau niet dezelfde fout maakt als het gaat over waterstof.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten