logo
wvhj2023
© Sjankauskas | Dreamstime.com
© Sjankauskas | Dreamstime.com
31 maart 2023

Belgische regering past opslagwet aan: geen federale vergunningsplicht meer voor batterijen

Het kabinet van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir meldt dat de Belgische minister van Energie Tinne Van der Straeten de federale opslagwet voor batterijen aanpast. Over de wet was vorig jaar ophef ontstaan.

Omdat Van der Straeten weigerde de federale wet aan te passen, besloot Demir naar het Grondwettelijk Hof te stappen.

Thuisbatterijen
Het probleem? Van der Straeten voorzag vorig jaar februari via de federale opslagwet een vergunnings- of meldingsplicht voor de bouw en uitbating van energieopslagfaciliteiten zoals batterijen. Daarbij hoorde een koninklijk besluit waarin ze stelt dat batterijen die bij een volgende subsidieveiling in oktober mee willen dingen naar de federale capaciteitsremuneratiemechanisme (crm)-steun vooraf moeten beschikken over een federale productievergunning. De invoering van die federale vergunningsplicht was niet naar de zin van Demir. Daarmee kwam Van der Straeten volgens Demir namelijk op Vlaams terrein en zou zelfs de kleinere (gezins)installaties met thuisbatterijen kunnen raken.

Pas nadat Vlaanderen het dossier aanhangig maakte bij het Grondwettelijk Hof, is het federaal niveau volgens Demir tot inkeer gekomen. Van der Straeten kondigde tijdens een overlegcomité bijsturingen aan en heeft nu volgens Demir in alle stilte de federale opslagwet gewijzigd. De federale vergunningsregels voor de bouw en exploitatie van batterijen zijn nu niet meer van toepassing op alle batterijen, maar alleen op die batterijen die aangesloten zijn op het transmissienet; gelijk aan of groter dan 70 volt. Batterijen aangesloten op het distributienet vallen onder Vlaamse regels en hoeven dus geen federale vergunning aan te vragen.

Geen oor
‘Dit is een goede zaak, waardoor de procedure bij het Grondwettelijk Hof kan worden stopgezet’, aldus Demir over het federale besluit. ‘Maar er is veel tijd verloren door de volharding in de boosheid op het federale niveau. Laat dit voor het federale niveau vooral een les zijn richting andere dossiers. Vlaanderen was immers ook genoodzaakt om naar het Grondwettelijk Hof te stappen tegen een recente federale wet rond energiegemeenschappen en flexibiliteit op de energiemarkt, die zelfs expliciet ingaat tegen bestaande gewestelijke regelgeving rond energiegemeenschappen. Ook hier had de federale collega geen oor naar onze argumenten tijdens het voorafgaand overleg.’

Volgens Demir dreigen er nog gelijkaardige dossiers aan te komen. Onder meer op het vlak van waterstofnetwerken dreigt Van der Straeten ook bevoegdheidsoverschrijdingen te doen in haar federale wetsontwerpen. ‘Dat zou enorm nefast zijn, want het zal enkel verloren tijd en moeite blijken, terwijl de energietransitie al uitdagend genoeg is. Ik hoor intussen dat de federale collega haar waterstofwet de dag voor de stemming in plenaire heeft ingetrokken. Ik hoop dus dat de collega nu eindelijk rekening houdt met de bevoegdheden van Vlaanderen. Beter een goed overleg dan een beroep bij het Grondwettelijk Hof.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten