logo
wvhj2023
© Adam Zoltan | Dreamstime.com
© Adam Zoltan | Dreamstime.com
31 mei 2023

Hulp voor minister Demir, ook verzet Brussel tegen federale wet energiegemeenschappen

Energieminister Demir krijgt hulp uit onverwachte hoek: nadat de Vlaamse regering zich al verzette tegen de federale over energiegemeenschappen, doet ook de paars-groene regering van het gewest Brussel dit.

De federale EMD-wet van minister Tinne Van der Straeten behelst een herorganisatie van de elektriciteitsmarkt en de omzetting van de Europese richtlijn over energiegemeenschappen en hernieuwbare energie.

6 vlakken
Volgens Vlaams minister van Energie Zuhal Demir komt de federale regering op 6 vlakken op het terrein van de gewesten en daarom trok ze afgelopen naar het Grondwettelijk Hof. De federale wet stelt volgens Demir ten onrechte regels voor energiegemeenschappen van burgers, maar ook rond flexibiliteit, hernieuwbare- energieproductie en leveringscontracten overschrijdt Van der Straetens wet de federale bevoegdheden.

Inmiddels is bekend geworden dat ook de Brusselse minister van Energie Alain Maron een nietigverklaring van de federale wet bij het Grondwettelijk Hof heeft gevraagd. ‘Ik zou mijn tijd en moeite liever steken in andere zaken, maar Van der Straeten liet de Vlaamse regering geen andere keuze dan in beroep gaan. Vandaag geven ook haar groen-collega’s ons gelijk’, aldus een opgetogen Demir.

Inbreuk
De regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is van oordeel dat de federale wet gedeeltelijk inbreuk maakt op de gewestelijke bevoegdheden voor energie, zoals vastgesteld in de bijzondere wet betreffende de institutionele hervormingen.

Minister Demir benadrukt dat het dossier de voorbije jaren meermaals is besproken tussen de verschillende regeringen én tot tweemaal toe tijdens het Overlegcomité; het orgaan waarin vertegenwoordigers van de verschillende Belgische regeringen overleggen om conflicten te voorkomen of te beslechten. ‘Ondanks herhaaldelijk overleg en besprekingen en ondanks een zwaar negatief advies van de Raad van State heeft collega Van der Straeten volhard in de boosheid’, stelt Demir. ‘Het resultaat is een fundamentele bevoegdheidsoverschrijding en rechtsonzekerheid voor de energiemarkt.’

Tijdverlies voorkomen
Demir roept minister Van der Straeten op om haar wet vrijwillig bij te sturen en zo onnodig tijdverlies te voorkomen. Bij de federale opslagwet voor batterij stuurde Van der Straeten afgelopen maart in extremis haar wet en besluit bij.

Ook voor waterstof dreigt eenzelfde risico, waarbij Demir Van der Straeten al opriep om te onderhandelen over een oplossing om de energietransitie geen vertraging te laten oplopen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten