logo
wvhj2023
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
11 juli 2023

Vlaamse regering zet eigen waterstofdecreet door in strijd tegen nationale waterstofwet

De Vlaamse regering heeft op verzoek van minister Demir het waterstofdecreet een eerste keer principieel goedgekeurd. Ze stelt zich niet zonder pardon neer te leggen bij de federale bevoegdheidsoverschrijdingen.

Waar het federale parlement van België afgelopen week groen licht gaf voor een nationale waterstofwet die het vervoer van waterstof via pijpleidingen reguleert, wil de Vlaamse minister van Energie Demir met haar eigen waterstofdecreet voor een stabiel juridisch kader zorgen voor waterstofdistributienetwerken op het grondgebied van het Vlaamse Gewest. Daarmee wil ze ook toekomstige investeringen in onder meer de Antwerpse en Gentse haven veiligstellen.

Juridisch steekspel
‘Dat de federale collega met een eigen federale waterstofwet intussen meer dan 300 miljoen euro Europese investeringen in het gedrang brengt door geen overlegde oplossing voor de bevoegdheden uit te werken, is onbegrijpelijk’, stelt Demir. ‘Elke investeerder in waterstof zou samen met de Vlaamse regering het federale niveau tot de orde moeten roepen want nu dreigen investeringen in de waterstofbackbone uitgesteld te worden bij gebrek aan rechtszekerheid. Een juridisch steekspel voor de rechtbank is immers voor iedereen tijdverlies.’

Tijdens een Overlegcomité in november trok de Vlaamse regering aan de alarmbel over talrijke energiedossiers waarin de federale energieminister haar bevoegdheden te ruim zou interpreteren en zelfs overschrijden. Dat leidde ertoe dat de Belgische minister van Energie Tinne Van der Straeten haar opslagwet aanpaste.

Groot transport
De federale minister van Energie claimt met haar waterstofwet in tegenstelling tot andere energiedragers maximale bevoegdheid over waterstof: van transport, import, productie, certificatie tot en met leveringen aan klanten.

De Vlaamse regering is eensgezind dat waterstof vooral een Vlaamse bevoegdheid is, dat de federale regering bevoegd is voor het ‘groot transport’ en ‘invoer’. Omdat Vlaanderen degelijke wetgeving nastreeft en wil voorkomen dat noodzakelijke technische evoluties in de toekomst eigenhandig geblokkeerd kunnen worden door het federale niveau, heeft de Vlaamse regering haar eigen waterstofdecreet goedgekeurd. In dit decreet beperkt de Vlaamse regering zich tot waterstofdistributie, zijnde de belevering van waterstof aan alle klanten in het Vlaamse gewest. Op basis van dit ontwerp van decretaal kader zullen volgens minister Demir de investeringen in waterstofnetten in de havengebieden mogelijk zijn.

Groot potentieel

‘Een groot potentieel voor waterstof ligt in de basisindustrie, zoals de chemie- en de staalindustrie’, vervolgt Demir. ‘Waterstof kan hier dienen als energiedrager of als grondstof om duurzame producten te maken. De CO2-uitstoot van de industrie kan opgevangen worden en met waterstof opnieuw omgezet worden in duurzame moleculen of brandstoffen. Waterstof kan ook dienen voor het verduurzamen van de zeevaart en de luchtvaart. Het zou temidden deze vele evoluties onverantwoord zijn als het federale niveau bevoegdheidsconflicten uitlokt die leiden tot juridische procedures, vertragingen en rechtsonzekerheid. De federale regering deed dat al rond de opslagwet en de energiegemeenschappen, de Vlaamse regering wil dit absoluut vermijden en herhaalde de voorbije maanden dus haar wens om tot een onderhandelde oplossing te komen. Helaas blijft de bevoegde minister dat weigeren.’

Demir stelt dat de Vlaamse regering met het goedgekeurde waterstofdecreet de Vlaamse regering rode lijnen trekt. ‘Door te volharden in het eigen gelijk speelt Van der Straeten poker met de Europese waterstofmiddelen voor de energietransitie. Ongeveer 300 miljoen euro toekennen op basis van kaduke federale wetgeving op Vlaamse bevoegdheden is een snelweg naar chaos.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten