Solar Magazine - Elektrische rijders willen massaal stroom zonnepanelen opslaan in batterij auto
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Elektrische rijders willen massaal stroom zonnepanelen opslaan in batterij auto
© Sam74100 | Dreamstime.com

Elektrische rijders willen massaal stroom zonnepanelen opslaan in batterij auto

87 procent van de elektrische rijders die thuis laadt wil als dat kan de auto gebruiken om stroom van zonnepanelen op te slaan. Uit het Nationaal Laadonderzoek blijkt dat de interesse in bidirectioneel laden groeit.

Dit jaar werkten ruim 4.000 Nederlanders mee aan de landelijke enquête over het laadgedrag van rijders van elektrische auto’s.

Zonnepanelen
De helft van de respondenten met zonnepanelen gebruikt de zelfopgewekte zonne-energie om de elektrische auto op te laden.

Bij bidirectioneel laden wordt stroom – bijvoorbeeld van eigen zonnepanelen – in de auto opgeslagen om op een ander moment gebruikt te worden voor thuis of om terugverkocht te worden aan het stroomnet. Normaal gesproken stroomt elektriciteit dus naar de auto toe, maar bij bidirectioneel laden kan het ook andersom. 62 procent van de elektrische rijders die bekend is met het concept van bi-directioneel laden, zou dit graag zelf willen gebruiken. De helft van de elektrische rijders is er voorstander van dat autofabrikanten in de toekomst verplicht worden om nieuwe elektrische auto’s uit te rusten met de mogelijkheid van bidirectioneel laden.

Stroom voor huis
87 procent van de respondenten die thuis laadt of een privélaadpaal heeft, stelt dat als zij bidirectioneel zouden kunnen laden, ze stroom van hun zonnepanelen in de autobatterij zouden willen opslaan om deze later te gebruiken.

Eveneens 87 procent zou de laadtechniek willen gebruiken om het eigen huis van stroom te voorzien. 43 procent wil bidirectioneel laden gebruiken om elektriciteit te verkopen aan het stroomnet. Tot slot zou 8 procent een elektrische auto van iemand anders via bidirectioneel laden van stroom willen voorzien.

Netbalancering en batterijgarantie
Een kwart van de elektrische rijders verwacht geen knelpunten bij het bidirectioneel laden. De overige respondenten voorspellen onzekerheid over de impact op de batterij of batterijgarantie, en of de auto om kan gaan met bidirectioneel laden.

20 procent van de elektrische rijders geeft tot slot aan dat zijn auto gebruikt mag worden om het stroomnet te balanceren wanneer deze wordt opgeladen aan een openbare laadpaal. 64 procent vindt dit acceptabel mits daar een financiële compensatie tegenover staat. Slechts 16 procent geeft aan dat de elektrische auto daarvoor niet gebruikt mag worden.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Kremer Techniek zoekt:

Adviseur Duurzame Technieken

Fulltime (40 uur) - ‘s-Heerenberg
OUXO Energy B.V. zoekt:

Zonnepanelen monteur

Fulltime (40 uur) - Handelsweg 14, 9482 WE Tynaarlo
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!