logo
wvhj2023
hero-image
8 september 2023

RVO maakt handreiking voor samenwerking gemeenten en energiecoöperaties

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) werkt aan een handreiking die gemeenten helpt samen te werken met energiecoöperaties en zoekt daarom gemeenten die hun ervaringen willen delen.

In een lokaal energie-initiatief wekken buurtgenoten samen energie op. Vaak met wind- of zonne-energie die zij direct kunnen gebruiken. Ze houden zich samen bezig met energiebesparing en het verduurzamen van hun huizen. In vrijwel elke gemeente in Nederland zijn intussen wel een of meer energiecoöperaties actief, inmiddels al ruim 700 bij elkaar.

Nieuwe uitdagingen
Meer energiecoöperaties is volgens RVO weliswaar goed nieuws voor de participatie van bewoners en het lokale draagvlak voor het opwekken van duurzame energie, maar tegelijkertijd brengt het nieuwe uitdagingen met zich mee voor gemeenten.

Initiatiefnemers hebben hun gemeente namelijk hard nodig voor het organiseren van een energie-initiatief. Gemeenten doen dan ook steeds meer ervaring op met energie-initiatieven en die ervaring is de basis voor de handreiking die RVO eind dit jaar oplevert. De informatie in de handreiking is bedoeld voor gemeenten. Én komt vanuit gemeenten. Om de handreiking zo compleet mogelijk te maken, zoekt RVO via een enquête meer ervaringen, knelpunten en duidelijke voorbeelden.

De handreiking voor gemeenten over samenwerken met energiecoöperaties wordt gemaakt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Onder meer de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Klimaatstichting HIER, Energie Samen, het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (NP RES), Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) en een aantal gemeenten en energiecoöperaties.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten