logo
wvhj2023
© GroenLeven
© GroenLeven
14 februari 2023

Record aan nieuwe collectieve zonnepanelen in 2022, Overijssel haalt Gelderland in

In het kalenderjaar 2022 hebben Nederlandse energiecoöperaties een recordvermogen aan collectieve zonnepanelen laten installeren. De provincie Overijssel heeft daarbij Gelderland ingehaald en is de nieuwe koploper.

Dat alles blijkt uit de achtste Lokale Energie Monitor van klimaatstichting HIER in samenwerking met Energie Samen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Anne Marieke Schwencke van ASI  I-Search en Bureau 7TIEN.

705 energiecoöperaties
Nederland telt op dit moment in totaal 705 energiecoöperaties. Dat is net iets meer dan eerdere jaren, maar de groei stabiliseert. Meerdere coöperaties werken inmiddels met betaalde krachten en ze werken meer met elkaar samen: lokaal, regionaal, provinciaal en landelijk.

HIER constateert dat een verzadigingspunt is bereikt nu in bijna 86 procent van de gemeenten een energiecoöperatie actief is. In totaal hebben die projecten ongeveer 120.000 leden, een toename van 8 procent ten opzichte van 2021 en ze wekken stroom op voor ongeveer 420.000 huishoudens.

Pijplijn 243 megawattpiek
Na een korte dip in 2021 werd in 2022 een recordvermogen aan collectieve zonnepanelen geïnstalleerd: 56 megawattpiek verdeeld over 160 verschillende projecten. Het geïnstalleerde vermogen is daarmee met 30 procent gegroeid ten opzichte van 2021 en het aantal projecten zelfs met 42 procent.

In totaal zijn er nu 1.093 collectieve zonnestroomprojecten – goed voor een vermogen van 272 megawattpiek – en daarnaast staan er maar liefst 312 projecten in de planning voor de komende 2 jaar, goed voor een vermogen van 243 megawattpiek. De onderzoekers verwachten dat deze in 2023 operationeel kunnen zijn, met een uitloop naar 2024. Hiermee zou het collectief vermogen in 1 tot 2 jaar tijd bijna verdubbelen.

Veel plannen stopgezet
Daarnaast is een vermogen van 380 megawattpiek nog in voorbereiding, maar hiervan is de realisatie minder zeker.

In 2022 zijn volgens HIER namelijk relatief veel plannen stopgezet of uitgesteld die vorig jaar nog redelijk zeker leken. De initiatiefnemers hebben bijvoorbeeld een beschikking via de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) ingetrokken, de SCE-termijn niet gehaald, of hebben gewacht op SCE-openstelling voor 2023.

Overijssel
In Overijssel en Gelderland is in 2022 het meeste zonvermogen gerealiseerd. De provincies lopen relatief gelijk op, maar Overijssel heeft Gelderland wel ingehaald als koploper. 69 procent van het Overijsselse zonvermogen wordt overigens in de Regionale Energiestrategie (RES)-regio West-Overijssel gerealiseerd. In Gelderland is ongeveer de helft te vinden in de Cleantech Regio.

Meer projecten op daken
De meeste collectieve zonprojecten zijn gerealiseerd op daken (92,1 procent), daarna op grond (7,3 procent) en tot slot op water (0,5 procent).

Kijkt men echter naar het vermogen in megawattpiek, dan ziet dat beeld er anders uit. Dan is namelijk 49 procent op daken gerealiseerd, 40 procent op grond en 11 procent op water. Dit beeld is vrijwel gelijk aan vorig jaar. In 2022 hebben coöperaties en bewonersinitiatieven in totaal 142 nieuwe projecten op daken gerealiseerd; goed voor 132 megawattpiek. Dit levert zonnestroom op voor 39.600 huishoudens. De zonnedaken hebben een vermogen van gemiddeld 131 kilowattpiek. Het grootste coöperatieve zonnedak is eigendom van Enschede Energie: 1,7 megawattpiek.

In 2022 zijn 18 nieuwe collectieve zonneparken in gebruik genomen, waarvan 1 op water. In totaal is 37 megawattpiek aan vermogen bijgeplaatst. Hiermee komt het totale aantal uit op 80 grondgebonden zonneparken en 6 zonneparken op water.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten