Solar Magazine - Vlaamse regering trekt naar Grondwettelijk Hof vanwege wet federale energieminister
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlaamse regering trekt naar Grondwettelijk Hof vanwege wet federale energieminister
© Adam Zoltan | Dreamstime.com

Vlaamse regering trekt naar Grondwettelijk Hof vanwege wet federale energieminister

De voltallige Vlaamse regering trekt voor de tweede keer in een paar maanden tijd naar het Grondwettelijk Hof met het verzoek wetgeving van de federale minister van Energie Tinne Van der Straeten te vernietigen.

Van der Straeten gaat volgens de Vlaamse regering in tegen een advies van de Raad van State en overschrijdt daarmee haar federale bevoegdheden in een recente federale wet rond energiegemeenschappen en flexibiliteit op de energiemarkt.

Geen andere keuze
De wet van de federale minister gaat volgens de Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir zelfs expliciet in tegen bestaande gewestelijke regelgeving rond energiegemeenschappen.

‘Ondanks herhaaldelijk overleg tussen kabinetten, ondanks herhaaldelijke besprekingen op het Overlegcomité en ondanks een zwaar negatief advies van de Raad van State heeft collega Van der Straeten volhard in de boosheid’, stelt Demir. ‘Het resultaat is een fundamentele bevoegdheidsoverschrijding en rechtsonzekerheid voor de energiemarkt. Ik zou mijn tijd en moeite liever steken in andere zaken, maar ze laat de Vlaamse regering geen andere keuze dan in beroep gaan. Wat ze moet doen, doet ze niet. Wat ze niet moet doen, doet ze wel. Onbegrijpelijk.’

Energiegemeenschappen
De federale wet behelst een herorganisatie van de elektriciteitsmarkt en de omzetting van de zogenaamde Europese EMD-Richtlijn over energiegemeenschappen en hernieuwbare energie. Op minstens 6 vlakken komt de wet volgens Demir op het terrein van de Vlaamse regering. Dat wordt bevestigd door juridische adviezen én de Raad van State. ‘Onder meer als het gaat over energiegemeenschappen van burgers, wat Vlaanderen al als eerste regio van het land reeds decretaal geregeld heeft sinds juli 2021. Maar ook rond flexibiliteit, hernieuwbare-energieproductie en leveringscontracten overschrijdt Van der Straeten de wet federale bevoegdheden.’

De voorbije jaren werd het dossier nochtans herhaaldelijk besproken tussen kabinetten én tot tweemaal toe tijdens het Overlegcomité. Dat resulteerde 1 jaar geleden in een negatief advies van de Raad van State. Op een beperkt aantal punten werd de wet intussen geremedieerd, maar op een groot aantal punten werd tegen het advies van de Raad van State ingegaan. Demir betreurt dat en besprak het dossier met coalitiepartners CD&V en Open VLD in de Vlaamse regering. Die beslissen unaniem dat Van der Straeten met de wet haar boekje te buiten gaat en geven Demir het mandaat om een beroepsprocedure op te starten bij het Grondwettelijk Hof.

Opslagwet
Eerder dit jaar ging de Vlaamse regering al naar het Grondwettelijk Hof tegen de federale opslagwet van Van der Straeten. Die voorziet een vergunnings- of meldingsplicht voor de bouw en uitbating van opslagfaciliteiten zoals batterijen.

Dat is volgens Demir een gewestelijke bevoegdheid waarvan de Vlaamse regering van mening is dat een vergunningsplicht ongewenst is. Ook dat dossier kwam meermaals ter sprake, bilateraal en tijdens overlegcomités om een procedureslag te voorkomen. Maar ook toen zette Van der Straeten door, benadrukt Demir. Het gevolg was een procedure bij het Grondwettelijk Hof die momenteel nog altijd loopt.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Projectontwikkelaar Energieopslag

Fulltime (40 uur) - Noord-Brabant
Innovi Dak zoekt:

Magazijnmedewerker/inkoper

Fulltime (40 uur) - Hoensbroek, 6433KG 37
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!