logo
wvhj2023
T. W. van Urk | Dreamstime.com
T. W. van Urk | Dreamstime.com
23 juni 2023

Netbeheerders gaan ‘maakbaarheidsgat’ in kaart brengen

De netbeheerders gaan in opdracht van minister Jetten het maakbaarheidsgat in beeld brengen: het verschil tussen de benodigde uitbreidingen voor de klimaatdoelen en de netuitbreidingen die ze tijdig klaar hebben.

De minister voor Klimaat en Energie heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de steeds grotere problemen met het volle stroomnet en de voortgang van het Landelijk Actieplan Netcongestie. Het wordt volgens minister Jetten steeds duidelijker dat niet alle uitbreidingen van het elektriciteitsnet tijdig kunnen worden gerealiseerd. ‘Dit wordt veroorzaakt door diverse knelpunten, zoals het gebrek aan arbeidscapaciteit, de lange doorlooptijden voor de vereiste vergunningen – onder andere ten gevolge van de stikstofproblematiek, zo dreigen bijna 3.000 projecten te vertragen of stil te vallen – de ruimtelijke inpassing van grotere uitbreidingsprojecten en de beschikbaarheid van kritische materialen en componenten.’

Indicatie
Het verschil tussen wat volgens de scenario’s in 2030 aan netuitbreidingen zou moeten worden behaald om de klimaatdoelstellingen te halen en wat de netbeheerders kunnen realiseren, wordt het maakbaarheidsgat genoemd.

Minister Jetten heeft de netbeheerders gevraagd om een kwantitatieve indicatie te geven van dit maakbaarheidsgat. De netbeheerders zullen deze indicatie aan het einde van het kalenderjaar publiceren, tegelijk met hun investeringsplannen.

Inzicht en perspectief
‘De netbeheerders werken de komende periode aan het geven van meer inzicht en perspectief om huidige en toekomstige netgebruikers tijdig op de hoogte te kunnen stellen van de actuele en te verwachten situatie op het net en de wachtrij aan aanvragen. Ik dring bij de netbeheerders aan op goede en gerichte informatievoorziening, zodat bedrijven en andere gebruikers weten waar ze aan toe zijn en wat ze in de toekomst kunnen verwachten.’

De minister verwacht de eerste resultaten aan het einde van dit kalenderjaar en zal de Tweede Kamer periodiek informeren over de voortgang. ‘Ik verwacht van alle betrokken partijen een proactieve houding, waarbij ik netbeheerders wil uitdagen bij te dragen aan oplossingen die wél mogelijk zijn.’

Acties om het ‘maakbaarheidsgat’ te verkleinen

In zijn update over de actuele ontwikkeling van netcongestie meldt minister Jetten dat de volgende acties opgetuigd worden om het maakbaarheidsgat te verkleinen:

  • Arbeidsmarkt: het kabinet zet in op het Actieplan Groene en Digitale Banen, inzet Groeifonds en verdere out of the box ideeën zoals het omscholen van statushouders.
  • Ruimte: het kabinet zet in op voldoende ruimte voor netuitbreidingen via onder andere het Programma Energiehoofdstructuur en Verbindingen Aanlanding Wind op Zee.
  • Stikstof: er wordt een verkenning uitgevoerd om geen of minder beperkingen voor netuitbreidingen van kracht te laten zijn. Eind 2023 zal een energietransitie stikstofbank gereed zijn om vergunningverlening te ondersteunen.
  • Samenwerking: door samenwerking van netbeheerders en marktpartijen in de bouw moeten de eigen expertises optimaal benut worden.
  • Right to challenge: bedrijven sluiten zichzelf aan, netbeheerders werken dit uit en gaan het zo snel mogelijk toepassen.
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten