logo
wvhj2023
© Timon Schneider | Dreamstime.com
© Timon Schneider | Dreamstime.com
26 mei 2023

ACM schrapt volumekorting voor grootverbruikers van stroom

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) schrapt vanaf 2024 de volumecorrectieregeling: een korting op de transporttarieven voor grootverbruikers die veel elektriciteit over een lange periode verbruiken.

Het besluit van de ACM komt voort uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie uit 2021. Daaruit volgde dat het kabinet de kortingsregeling niet had mogen vastleggen in de wet maar dat het geven van een dergelijke korting op de nettarieven door de ACM bepaald moet worden.

Geen lagere kosten
De toezichthouder heeft nu een extern onderzoek laten uitvoeren en daaruit blijkt dat bedrijven die de korting in het kader van de volumecorrectieregeling ontvangen in de praktijk geen lagere kosten voor netbeheerders veroorzaken dan andere verbruikers. De kortingsregeling is daarom niet gerechtvaardigd.

De ACM heeft het onderzoek onlangs ter consultatie gepubliceerd. De Nederlandse netbeheerders onderschrijven in hun gezamenlijke zienswijze dat de bedrijven die korting ontvangen op grond van de volumecorrectieregeling geen lagere netkosten veroorzaken. Het merendeel van de overige zienswijzen is afkomstig van bedrijven die de afgelopen jaren een volumekorting hebben ontvangen. Deze bedrijven wijzen erop dat het afschaffen van de korting nadelig is voor hun concurrentiepositie en het gelijke speelveld in Europa. Zij pleiten daarom voor een overgangsregeling of een vervangende kortingsregeling

Feitelijke kosten
De ACM gaat hier echter niet in mee. Voortzetting van de volumekorting voor de kleine groep grootverbruikers leidt er volgens de toezichthouder toe dat andere verbruikers van elektriciteit meer moeten betalen dan de feitelijke kosten die zij veroorzaken. Dit is in strijd met de Europese wetgeving die voorschrijft dat tarieven voor het netgebruik op daadwerkelijke kosten gebaseerd moeten zijn.

De ACM stelt daarom bij het vaststellen van de tarieven voor netbeheerders dus geen rekening te mogen houden met de concurrentiepositie van bedrijven. De kortingsregeling zou bovendien niet passen bij de toenemende behoefte aan flexibiliteit als gevolg van de energietransitie en actuele netcongestie. De volumecorrectieregeling beloont een stabiel verbruiksprofiel en stimuleert daarmee grootverbruikers niet om hun verbruik aan te passen en flexibel in te spelen op bijvoorbeeld de beschikbaarheid van duurzame energie van windmolens en zonnepanelen. In het kader van de energietransitie is juist deze flexibiliteit gewenst. 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten