logowvhj2023
© Lighyear
© Lighyear
3 april 2023

Groen licht doorstart Lightyear: veiling van zonneauto’s voor schuldeisers

Curator Reinoud van Oeijen van Holla heeft groen licht gegeven voor de doorstart van Lightyear. De doorstart van de fabrikant van zonneauto’s vindt plaats in een nieuw bedrijf dat de Lightyear 2 moet produceren.

Atlas Technologies, de dochteronderneming van Lightyear die verantwoordelijk is voor de bouw van het prototype Lightyear 0, werd afgelopen januari failliet verklaard. Sindsdien heeft de curator aan een oplossing gewerkt voor werknemers, klanten, investeerders en leveranciers. In februari leek er daarbij al sprake te zijn van een doorstart, maar die vergde meer tijd dan verwacht.

Lightyear Technologies
In het nieuwe bedrijf Lightyear Technologies wordt nu het intellectueel eigendom opgenomen, een deel van de werknemers, dochterbedrijf Lightyear Layer – de fabriek in Venray waar de zonneceltechnologie is ondergebracht – en een deel van de inventaris ondergebracht. Lightyear Technologies wil binnen enkele jaren de Lightyear 2 op de markt brengen.

‘Het was een uitermate complex proces’, vertelt curator Van Oeijen. ‘Toch hebben we dit in relatief korte tijd kunnen doen. Met veel verschillende belangen en een ingewikkelde structuur was dat niet eenvoudig. We hebben het belang van de werknemers uit binnen- en buitenland zo goed mogelijk proberen te behartigen. Tegelijkertijd hebben we ook voor de schuldeisers de schade zo beperkt mogelijk getracht te houden. Op deze manier was er een kans op een doorstart en ik kan hierbij melden dat de doorstart een feit is. Alle betrokkenen wil ik bedanken voor hun begrip en steun.’

Veiling
Afgelopen week werd ook ook het faillissement uitgesproken van Atlas Technologies Holding, waardoor de algehele doorstart mogelijk werd. Van Oeijen zal de komende tijd een deel van de voorraden van het voormalige Lightyear gaan verkopen. Hieronder vallen ook enkele demonstratiemodellen van de Lightyear 0.

De veiling zal online zijn en op woensdag 19 april is er een kijkdag op de Automotive Campus 60 te Helmond. De veiling sluit op maandag 24 april om 10.00 uur.

100 medewerkers
Lex Hoefsloot, chief executive officer en medeoprichter, is opgelucht: ‘We zijn heel blij dat we de herstructurering hebben voltooid. We geloven dat deze benodigd was voor de toekomst van Lightyear, waarin we de belangen van verschillende betrokkenen hebben meegenomen. Het team heeft hard gewerkt om dit mogelijk te maken.’

Het bedrijf kondigt aan dat ze na de herstructurering met een kleine 100 medewerkers verdergaan. Een klein team heeft deze maand gewerkt aan het aanscherpen van de plannen en het realiseren van de doorstart. De komende maanden zal de focus liggen op het ontwikkelen van de betaalbare zonneauto: de Lightyear 2. Daarnaast bereidt het bedrijf zich voor op het ophalen van meer financiering. 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.