Solar Magazine - IRENA: ondanks energiecrisis recordgroei voor hernieuwbare energie
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
IRENA: ondanks energiecrisis recordgroei voor hernieuwbare energie
© Xiaoyong | Dreamstime.com

IRENA: ondanks energiecrisis recordgroei voor hernieuwbare energie

De wereldwijde opwekcapaciteit voor hernieuwbare energie bedroeg eind vorig jaar 3.372 gigawatt, met in 2022 een recordgroei van 295 gigawatt. Dat meldt het internationaal agentschap voor hernieuwbare energie IRENA.

83 procent van alle opwekcapaciteit voor stroom die vorig jaar werd geïnstalleerd, is afkomstig van hernieuwbare-energiebronnen. Dit alles blijkt uit het IRENA-rapport ‘Renewable Capacity Statistics 2023’.

Azië, Europa en VS
Het grootste deel van de groei is volgens de onderzoekers afkomstig van 3 regio’s: Azië, Europa en de Verenigde Staten. Uit de gegevens van IRENA blijkt dat bijna de helft van alle nieuwe opwekcapaciteit in Azië werd toegevoegd – 141 gigawatt – dat nu 1,63 terawatt hernieuwbare opwekcapaciteit kent. De groei in Europa en Amerika bedroeg respectievelijk 57,3 gigawatt en 29,1 gigawatt.

Waterkracht
Hoewel waterkracht met 1.250 gigawatt nog altijd het grootste aandeel van de wereldwijde totale hernieuwbare opwekkingscapaciteit voor zijn rekening neemt, blijven wind- en zonne-energie domineren bij de uitrol van nieuwe opwekkingscapaciteit. Samen droegen de 2 technologieën namelijk voor 90 procent bij aan het aandeel van alle nieuwe hernieuwbare opwekcapaciteit.

Want waar waterkracht het geïnstalleerd vermogen met slechts 21 gigawatt zag toenemen, was de groei voor windenergie 75 gigawatt en voor zonne-energie 191 gigawatt.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Lens zoekt:

Strategisch Inkoper

Fulltime (40 uur) - Amsterda, 1033NN, 75E
Trio Investment zoekt:

Electrical Engineer

Fulltime (40 uur) - Den Haag
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!