logo
wvhj2023
© Xiaoyong | Dreamstime.com
© Xiaoyong | Dreamstime.com
23 maart 2023

IRENA: ondanks energiecrisis recordgroei voor hernieuwbare energie

De wereldwijde opwekcapaciteit voor hernieuwbare energie bedroeg eind vorig jaar 3.372 gigawatt, met in 2022 een recordgroei van 295 gigawatt. Dat meldt het internationaal agentschap voor hernieuwbare energie IRENA.

83 procent van alle opwekcapaciteit voor stroom die vorig jaar werd geïnstalleerd, is afkomstig van hernieuwbare-energiebronnen. Dit alles blijkt uit het IRENA-rapport ‘Renewable Capacity Statistics 2023’.

Azië, Europa en VS
Het grootste deel van de groei is volgens de onderzoekers afkomstig van 3 regio’s: Azië, Europa en de Verenigde Staten. Uit de gegevens van IRENA blijkt dat bijna de helft van alle nieuwe opwekcapaciteit in Azië werd toegevoegd – 141 gigawatt – dat nu 1,63 terawatt hernieuwbare opwekcapaciteit kent. De groei in Europa en Amerika bedroeg respectievelijk 57,3 gigawatt en 29,1 gigawatt.

Waterkracht
Hoewel waterkracht met 1.250 gigawatt nog altijd het grootste aandeel van de wereldwijde totale hernieuwbare opwekkingscapaciteit voor zijn rekening neemt, blijven wind- en zonne-energie domineren bij de uitrol van nieuwe opwekkingscapaciteit. Samen droegen de 2 technologieën namelijk voor 90 procent bij aan het aandeel van alle nieuwe hernieuwbare opwekcapaciteit.

Want waar waterkracht het geïnstalleerd vermogen met slechts 21 gigawatt zag toenemen, was de groei voor windenergie 75 gigawatt en voor zonne-energie 191 gigawatt.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten