Solar Magazine - Stichting Garantiefonds ZonneEnergie wint aan belang: ‘Zekerheid voor consument én installateur’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Stichting Garantiefonds ZonneEnergie wint aan belang: ‘Zekerheid voor consument én installateur’
© Fokke Baarssen | Dreamstime.com

Stichting Garantiefonds ZonneEnergie wint aan belang: ‘Zekerheid voor consument én installateur’

Stichting Garantiefonds ZonneEnergie vierde in 2022 een mijlpaal: de grens van 500 megawattpiek aangemelde zonnepaneelinstallaties werd geslecht. Het groeitempo neemt momenteel snel toe.

Bij het oudste en grootste garantiefonds van Nederland zijn anno 2023 ruim 130.000 pv-systemen aangemeld; goed voor een vermogen van ruim 550 megawattpiek. Het fonds verwelkomt jaarlijks meer dan 100 megawattpiek aan nieuwe zonnepaneelinstallaties; gemiddeld zo’n 3.000 pv-systemen per maand. Meer dan 40 installateurs zijn inmiddels aangesloten bij het fonds.

Solar Solutions
Op de vakbeurs Solar Solutions hoopt SGZE – te vinden op de stand van groothandel VDH Solar – een groot aantal nieuwe leden te mogen verwelkomen. De belangrijkste reden? Het btw-nultarief dat Nederland sinds dit jaar voor zonnepanelen heeft ingevoerd. Door deze fiscale maatregel kunnen installateurs de btw die zij zelf moeten afdragen over ingekochte materialen niet meer financieren vanuit de btw op de door hen verkochte zonnepaneelinstallaties. ‘De meest logische oplossing voor installateurs is het verlangen van een aanbetaling van hun klanten, maar niet elke consument zal dit zonder aarzeling doen’, vertelt Lucien van der Heide, algemeen directeur van VDH Solar.

Uit een enquête van Solar Magazine kwam vorig jaar al naar voren dat 50 procent van de Nederlandse installateurs van zonnepanelen te weinig tijd had om zijn liquiditeitspositie te verbeteren voor de daadwerkelijke invoering van het btw-nultarief per 1 januari 2023. Om snel resultaat te boeken, kiezen installateurs ervoor om klanten na het plaatsen van hun bestelling een aanbetaling van bijvoorbeeld 30 procent te laten doen.

Belangrijke functie
‘Die ontwikkeling zorgt ervoor dat het risico voor consumenten toeneemt’, constateert Van der Heide. ‘Want, hoe hoger de aanbetaling, hoe groter het risico is dat consumenten lopen. Via het garantiefonds SGZE kunnen ze het risico van het kwijtraken van hun aanbetaling door bijvoorbeeld een faillissement afdekken. En we merken dat die garantie werkt, want in de praktijk doet 99 procent van de klanten een aanbetaling als die door SGZE is gegarandeerd.’

‘Wij dragen het garantiefonds en onze klanten een warm hart toe en daarom kunnen installateurs die hun producten bij ons inkopen, het maandelijkse lidmaatschap kosteloos krijgen’, vervolgt Van der Heide. ‘Omdat we vinden dat SGZE een belangrijke functie vervult, zullen ze tijdens de vakbeurs Solar Solutions ook op onze stand te vinden zijn.’

De Stichting Garantiefonds ZonneEnergie en VDH Solar zijn van 14 tot en met 16 maart tijdens de vakbeurs Solar Solutions te bezoeken op standnummer E12. Bestel hier uw toegangskaarten met de actiecode ‘SOLARMAGAZINE’.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen en het op stoom komen van de uitrol van de realtime...
Vacatures
Agrozon zoekt:

Verkoopadviseur Particulier

Fulltime (40 uur) - Standerdmolen 10, 4751VJ Oud Gastel
Zoncorporatie zoekt:

Assistent Projectleider (Gestapelde Bouw)

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MS
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!