logo
wvhj2023
© Robert van 't Hoenderdaal | Dreamstime.com
© Robert van 't Hoenderdaal | Dreamstime.com
1 oktober 2022

52 procent installateurs vraagt overheid btw-nultarief zonnepanelen later in te voeren

50 procent van de Nederlandse installateurs van zonnepanelen stelt te weinig tijd te hebben om zijn liquiditeitspositie te verbeteren als de overheid per 1 januari 2023 een btw-nultarief voor zonnepanelen invoert.

71 procent van de installatiebedrijven die stelt te weinig tijd te hebben om de liquiditeitspositie te verbeteren of dit nog niet te weten, vindt dat de invoering van het btw-nultarief moet worden uitgesteld. Dat alles blijkt uit een enquête van de redactie van Solar Magazine waaraan 212 installatiebedrijven hebben deelgenomen. 52 procent van hen vraagt de overheid het btw-nultarief later in te voeren.

Gevolgen cashflow
De ondervraagde installatiebedrijven hebben gemiddeld 15 medewerkers in dienst en leveren ieder maandelijks ruim 60 zonnepaneelinstallaties op. 3 op de 4 ondervraagde installateurs van zonnepanelen hebben zich verdiept in de gevolgen van de invoering van het btw-nultarief voor hun liquiditeitspositie.

Omzet groeit
81 procent van de installateurs meldt dat de omzet het afgelopen jaar gegroeid is. 68 procent stelt hierdoor behoefte te hebben aan extra liquiditeit, waarbij 34 procent moeite heeft om de daarvoor benodigde financiering te verkrijgen.

77 procent van de installateurs vindt dan ook dat de rijksoverheid eerst extra onderzoek moet uitvoeren naar de gevolgen van het btw-nultarief voor installatiebedrijven.

Binnen 12 dagen
Opvallend genoeg vraagt meer dan de helft van de installateurs van zonnepanelen consumenten geen aanbetaling, zoals te zien is in onderstaande grafiek. Dit terwijl 30 procent van installatiebedrijven zelf wel een aanbetaling moet doen als zij materialen inkopen. Bovendien stelt 89 procent van de installateurs bij het inkopen van materialen btw te betalen.

Consumenten betalen de installatiebedrijven gemiddeld binnen 12 dagen. 10 procent van de installateurs stelt dat consumenten rekeningen pas na 4 weken of langer volledig betalen.

Consument krijgt hogere rekening
5 op de 10 installateurs stellen te overwegen om de consument hogere prijzen door te berekenen om zo voldoende liquiditeit te behouden als het btw-nultarief ingevoerd wordt. 20 procent van de installateurs weet nog niet of hij dit gaat doen, terwijl 30 procent dit zeker niet zal doen.

Bovendien overweegt 53 procent van de installateurs consumenten meer aan te laten betalen als het btw-nultarief ingevoerd wordt.

48 procent steekt de grens over
48 procent van de installateurs zoekt een andere oplossing om voldoende liquiditeit te behouden: het inkopen van installatiematerialen in het buitenland. Over in het buitenland ingekochte materialen zijn installateurs immers geen btw verschuldigd.

32 procent van de installateurs stelt in Nederland goederen te blijven kopen en 20 procent heeft die keuze nog niet gemaakt.

73 procent vreest fraude
Wanneer een consument gelijktijdig een warmtepomp en zonnepanelen koopt, is het door de invoering van het btw-nultarief aantrekkelijk om een zo groot mogelijk bedrag van de totale factuur voor de consument toe te rekenen aan de zonnepanelen omdat daar een btw-nultarief voor geldt.

73 procent van de installateurs vreest dat het btw-nultarief op zonnepanelen daarom fraude en oneerlijke concurrentie in de hand zal werken.

Holland Solar: ‘Zorgen over marktverstorende effecten terecht’

‘De uitkomsten van deze enquête onderbouwen de zorgen die wij als brancheorganisatie al meermaals bij het ministerie van Financiën hebben geuit’, reageert Wijnand van Hooff, directeur van Holland Solar.

Tijdens de internetconsultatie van het wetsvoorstel voor het btw-nultarief hebben Holland Solar en Techniek Nederland in een gezamenlijke zienswijze gewezen op de financiële risico’s die kleven aan de invoering van het btw-nultarief op zonnepanelen. ‘Wij hebben bij het ministerie van Financiën een luisterend oor gevonden voor een aantal van onze bezwaren, maar zij hebben ook een aantal belangrijke bezwaren naast zich neergelegd’, stelt Van Hooff.

Kasliquiditeit en parallelle import
De Holland Solar-directeur verwacht dat de economische gevolgen van de invoering van het btw-nultarief voor installatiebedrijven aanzienlijk zullen zijn. ‘Installateurs bevestigen in deze enquête onze uitgesproken zorg dat hun liquiditeitsbehoefte aanzienlijk verhoogd zal worden, waardoor bedrijven wellicht in de problemen komen. Als direct gevolg verwachten we ook problemen voor Nederlandse groothandels, omdat een groot aantal installateurs door de invoering van dit wetsvoorstel, zonnepanelen, omvormers en andere systeemcomponenten in het buitenland zal gaan inkopen. Dit omdat de btw via het communautaire systeem niet vooraf afgedragen hoeft te worden. Die parallelle import leidt tot zeer marktverstorende effecten.’

Ten slotte maakt Van Hooff zich ook nog zorgen over het feit dat installateurs straks aan de hand van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) moeten achterhalen of het gebouw waarop zij zonnepanelen installeren daadwerkelijk een woning is. ‘Als achteraf blijkt dat er geen sprake is van een woning, kan de installateur daar een boete van de Belastingdienst voor ontvangen en zal de installateur de btw zelf moeten betalen. Wij voorzien dat de juridische en daarmee de economische gevolgen voor installatiebedrijven aanzienlijk zullen zijn.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten