logo
wvhj2023
© Sono Motors
© Sono Motors
28 februari 2023

Sono stopt met zonneauto Sion, focus op verkoop technologie aan fabrikanten

De kogel is door de kerk: Sono Motors stopt met zijn eigen elektrische zonneauto Sion. De focus wordt verlegd naar het achteraf inbouwen en integreren van zijn zonne-energietechnologie in voertuigen van derden.

Sono Motors verlengde eind januari zijn inzamelactie #savesion waarbij het bedrijf poogde 100 miljoen euro kapitaal op te halen, een doel dat uiteindelijk niet gehaald is. Het bedrijf wijst bij het besluit naar de ‘malaise op de kapitaalmarkt’.

300 banen weg
‘Het was een moeilijke beslissing en ondanks meer dan 45.000 reserveringen en pre-orders voor de Sion, waren we genoodzaakt om te reageren op de aanhoudende financiële problemen, marktinstabiliteit en het stroomlijnen van ons bedrijf’, aldus Laurin Hahn, medeoprichter en chief executive officer van Sono Motors. ‘Onze business-to-business oplossingen voor zonne-energie bieden ons de mogelijkheid om door te gaan met het creëren van innovatieve producten op het gebied.’

In het licht van het besluit om het Sion-programma te beëindigen, gaat het bedrijf ongeveer 300 werknemers ontslaan. Bovendien wordt een grootschalig kostenbesparingsprogramma gelanceerd. Om deze reden heeft chief operational officer Thomas Hausch besloten om zijn functie neer te leggen. ‘Zonder de toewijding en het karakter van Thomas zou ons Sion-programma niet zo ver zijn gekomen’, aldus Hahn.

Terugbetalingen
Sion-reserveringen met geldstortingen die zijn gedaan vóór de #savesion-campagne, zijn onderdeel van een terugbetalingsplan waarbij klanten in verschillende termijnen terugbetaald worden, inclusief een bonus in de komende 2 jaar.

Hoewel Sono Motors het Sion-programma heeft beëindigd, zal het bedrijf de gepatenteerde technologie blijven gebruiken die is ontwikkeld in zijn lopende integratie- en retrofitactiviteiten. Bovendien is Sono Motors van plan zijn Sion-programma te verkopen.

23 klanten
Het Duitse bedrijf gaat verder door met het commercialiseren van zijn zonne-energietechnologie. De oplossingen van het bedrijf – inclusief hardware zoals vermogenselektronica en software – worden vandaag de dag al toegepast door 23 zakelijke klanten in Europa, Azië en de Verenigde Staten.

De technologie wordt daarbij getest op een grote verscheidenheid aan voertuigen, van bussen tot koelvoertuigen en recreatieve voertuigen.

Solar Bus Kit
Klanten zijn onder meer Mitsubishi Europe, CHEREAU en 2 dochterondernemingen van Volkswagen: Scania en MAN Truck & Bus. In de toekomst wil Sono Motors zich specifiek richten op bussen en original equipment manufacturer (oem)-auto’s van derden. Het bedrijf zal nu zijn technologie opschalen, te beginnen met de introductie van de volgende generatie van zijn retrofit-oplossing voor schoner openbaar vervoer. De ‘Solar Bus Kit’ staat gepland voor het tweede kwartaal van 2023. Gesprekken met potentiële investeerders zullen zich nu uitsluitend richten op zonne-energietechnologie.

Er zijn nu 52 patenten aangevraagd of verleend, waarvan 42 voor de gepatenteerde solartechnologie van het bedrijf.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten