logo
wvhj2023
© Sono Motors
© Sono Motors
14 februari 2023

SolarMoves: TNO en Sono Motors onderzoeken potentie elektrische voertuigen op zonne-energie

TNO gaat samen met onder meer het Fraunhofer ISE, Sono Motors en IM Efficiency via de 3-jarige pilot SolarMoves onderzoek doen naar het potentieel van elektrische voertuigen die rijden op zonne-energie.

De pilot wordt uitgevoerd in opdracht van het directoraat-generaal Mobiliteit en Vervoer (DG MOVE) van de Europese Commissie. Het is een verkenning van het potentieel van voertuigen op zonne-energie en de impact daarvan op toekomstig beleid en regelgeving voor elektrische laadinfrastructuur in Europa.

Vraag verlagen
De Europese Unie (EU) en haar lidstaten hebben forse doelstellingen om in de komende 10 jaar tot een emissievrij mobiliteitssysteem te komen. Hiervoor zullen aanzienlijke investeringen in laadinfrastructuur voor elektrische auto’s nodig zijn. De toepassing van zonne-energietechnologie in en op elektrische voertuigen kan mogelijk de vraag naar laadinfrastructuur verlagen.

Uit eerder onderzoek is namelijk gebleken dat zonnepanelen op elektrische auto's ervoor kunnen zorgen dat deze op jaarbasis zo’n 25 procent minder hoeven te worden opgeladen. In zonnige gebieden kan deze reductie zelfs oplopen tot 40 procent.

10 procent
In 2030 zouden elektrische auto's met zonnepanelen naar schatting 10 procent van de hele markt kunnen vormen. In de 3-jarige pilot worden modellen gecombineerd en geverifieerd door middel van monitoring en tests op de weg.

In diverse voertuigen – auto’s, vrachtwagens, bussen en bestelwagens – worden zonnepanelen geïntegreerd. De voertuigen worden ook uitgerust met sensoren om in heel Europa onder reële omstandigheden de zonnestraling te meten en te bepalen. De resultaten moeten inzicht geven in de verbetering van de efficiëntie van elektrische voertuigen met geïntegreerde zonne-energietechnologie. Op basis hiervan willen de projectpartners het integrale potentieel van deze technologie vaststellen en voorspellen welke laadinfrastructuur vereist zou zijn wanneer een aanzienlijk deel van alle elektrische auto’s de komende jaren zou worden uitgerust met zonnetechnologie. De bevindingen zullen uiteindelijk worden vertaald naar een reeks beleidsaanbevelingen voor de Europese Commissie.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten