logo
wvhj2023
© Peter De Kievith | Dreamstime.com
© Peter De Kievith | Dreamstime.com
17 december 2022

De harde cijfers | Weer nieuw record: 12.825 consumenten vragen subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers

De ISDE-regeling heeft opnieuw een record verbroken: in november vroegen 1.2825 consumenten subsidie aan voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe cijfers van RVO.

Afgelopen maand werd door bedrijven en consumenten via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor 39,9 miljoen euro subsidie aangevraagd. Niet alleen dat totale volume is een record, bovendien werd voor isolatie en warmtepompen nog nooit zo veel subsidie aangevraagd in 1 maand tijd.

80 procent budget op
Minister Jetten besloot half oktober het subsidiebudget voor de ISDE-regeling voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers met 62 miljoen euro te verhogen. Vanwege de stormloop op de subsidieregeling en het risico dat het verhoogde budget alsnog ontoereikend zou zijn, hoogde hij het budget eind november met nog eens 35 miljoen euro op.

Dit kalenderjaar is er daardoor via de ISDE 325 miljoen euro subsidie beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Bovendien zijn de subsidiepercentages verhoogd naar 30 procent van het investeringsbedrag. Met alleen december nog te gaan, is 80 procent van het budget vergeven. Er is nog 65,9 miljoen euro beschikbaar.

Als de gemiddelde aanvraagsnelheid uit de eerste 11 maanden van het kalenderjaar wordt voortgezet, zal ruim 235 miljoen euro subsidie aangevraagd worden door consumenten en bijna 48 miljoen euro door zakelijke aanvragers. Vermoedelijk komt het aangevraagde subsidiebedrag nog hoger uit, omdat de aanvraagsnelheid alsmaar blijft toenemen.

Extreem goed jaar zonnewarmte 
Waar in heel 2021 door consumenten voor 3,1 miljoen euro subsidie werd aangevraagd voor zonneboilers – in 2019 en 2020 was dat respectievelijk 5 miljoen en 5,2 miljoen euro – is in de periode januari-november al 8,7 miljoen euro subsidie voor zonneboilers aangevraagd. Daarmee is het een extreem goed jaar voor zonnewarmte, maar wel moet opgemerkt worden dat de subsidie voor zonneboilers dit jaar is verhoogd van 20 naar 30 procent.

Onderstaande grafiek toont de aanvragen van consumenten per techniek voor de eerste 11 maanden van 2022.

Recordmaand zonneboilers bij bedrijven
Door bedrijven werd in 2019, 2020 en 2021 voor respectievelijk 2,6 miljoen, 2,1 en 2 miljoen euro subsidie aangevraagd voor zonneboilers. In de periode januari-november van het huidige kalenderjaar werd in de zakelijke markt al voor 8,6 miljoen euro subsidie aangevraagd, zoals blijkt uit onderstaande grafiek. De zakelijke zonnewarmtemarkt beleeft daarmee een recordjaar, want de kalenderjaren 2020 en 2021 zijn nu al overtroffen en bovendien werd in november voor een recordbedrag van 2,8 miljoen euro subsidie aangevraagd voor zonneboilers. Daarbij moet logischerwijs wel opgemerkt worden dat ook voor zakelijke aanvragers het subsidiepercentage verhoogd is van 20 naar 30 procent.

Record particuliere aanvragen
In de maand november 2022 zijn door particulieren 12.825 aanvragen ingediend voor 24.194 apparaten en maatregelen. Dat betekent in beide gevallen een absoluut record. Onderstaande grafiek toont de stijgende lijn van het geclaimde subsidiebudget door particulieren die, ingegeven door de hoge stroom- en gasprijzen, sinds vorig jaar zomer is ingezet. De maand november betekende wederom een nieuw record in de geschiedenis van de subsidieregeling.

Aantal zakelijke aanvragen stijgt
Het aantal zakelijke aanvragen bedroeg in de maand november 459 stuks voor 1.013 apparaten. Het aantal subsidieaanvragen bevindt zich op nagenoeg het hoogste niveau van dit kalenderjaar. Het daarmee gemoeide aantal apparaten is afgelopen maand wel gedaald, maar het totaal aangevraagde subsidiebedrag is juist weer gegroeid. Alleen de maand maart was met 6,8 miljoen euro toegekende subsidie beter. Onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van het zakelijk geclaimde subsidiebudget.

Net als in het afgelopen kalenderjaar is isolatie veruit de populairste maatregel binnen de ISDE: 58 procent van het door consumenten geclaimde subsidiebudget ging in 2022 al naar isolatiemaatregelen. 

Type isolatie

Geclaimd ISDE-budget

Dakisolatie

40,3 miljoen euro

HR++-glas

21,2 miljoen euro

Spouwmuurisolatie

18,7 miljoen euro

Vloerisolatie

16,4 miljoen euro

Gevelisolatie

14,6 miljoen euro

Triple glas

11,6 miljoen euro

Bodemisolatie

2,3 miljoen euro

Zolder-/vlieringisolatie

0,6 miljoen euro

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten