Solar Magazine - Subsidie zonneboiler definitief verhoogd naar 30 procent en extra subsidie voor ruimteverwarming
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Subsidie zonneboiler definitief verhoogd naar 30 procent en extra subsidie voor ruimteverwarming
© HRsolar

Subsidie zonneboiler definitief verhoogd naar 30 procent en extra subsidie voor ruimteverwarming

De subsidie voor zonneboilers die dit jaar geïnstalleerd worden is binnen de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) per direct verhoogd naar 30 procent van het investeringsbedrag.

De subsidie voor zonneboilers is daarmee weer gelijkgesteld aan de subsidie voor isolatie en warmtepompen. Dit blijkt uit een publicatie van minister van Klimaat en Energie Rob Jetten in de Staatscourant. 

Extra subsidie ruimteverwarming
Bovendien is er voortaan ook een extra subsidie als de zonneboiler naast warm tapwater ook zonnewarmte voor ruimteverwarming produceert.

Als dat het geval is, wordt de subsidie eenmalig verhoogd met 225 euro indien de zonneboiler behoort tot de energie-efficiëntieklasse A+ voor ruimteverwarming. Behoort de zonneboiler voor ruimteverwarming tot de energie-efficiëntieklasse A++ of hoger, dan gaat de subsidie zelf eenmalig met 450 euro omhoog.

Motie en lobby
De verhoging van de subsidie is mede het resultaat van een intensieve lobby van branchevereniging Holland Solar en een motie van regeringspartij ChristenUnie die half december werd aangenomen.

Dit kalenderjaar is er via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) 228 miljoen euro subsidie beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen is dit jaar 30 miljoen euro budget beschikbaar.

Nieuwe subsidiebedragen
De oude en nieuwe subsidiebedragen voor zonnewarmte zijn als volgt:

Zonneboiler*

2021

2022

Apertuuroppervlakte ≤ 10 vierkante meter

0,68 euro

1,02 euro

Apertuuroppervlakte > 10 vierkante meter

0,30 euro

0,45 euro

Extra subsidie zonneboiler (A+) voor ruimteverwarming

-

225 euro

Extra subsidie zonneboiler (≥ A++ )voor ruimteverwarming

-

450 euro

per kilowattuur jaarlijkse zonne-energiebijdrage

Voor zonneboilers die zijn geïnstalleerd vanaf 1 januari 2022 is de wijziging van de subsidie alleen van toepassing voor aanvragen die zijn ingediend na de inwerkingtreding van deze wijziging (red. het moment van publicatie in de Staatscourant). Met de aangepaste subsidiebedragen komt circa 30 procent van het investeringsbedrag in aanmerking voor subsidie.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Everday zoekt:

Ervaren accountmanager

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
Lens zoekt:

Key Accountmanager

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1094BB, 75E
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!