Solar Magazine - Drenthe trekt nog eens 50.000 euro uit voor subsidie om netcongestie op te lossen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Drenthe trekt nog eens 50.000 euro uit voor subsidie om netcongestie op te lossen
© Jarretera | Dreamstime.com

Drenthe trekt nog eens 50.000 euro uit voor subsidie om netcongestie op te lossen

De provincie Drenthe verhoogt opnieuw het budget in de subsidieregeling ‘Oplossingen voor netcongestie bij duurzame energieproductie’. Komend kalenderjaar is er vanaf januari nog eens 50.000 euro beschikbaar.

De subsidie kan ingezet worden voor haalbaarheidsonderzoeken om oplossingen voor het volle stroomnet te zoeken. Via de regeling was in eerste instantie vanaf het begin van het kalenderjaar 400.000 euro beschikbaar voor de uitvoering van technische oplossingen. Afgelopen zomer werd het bedrag in de regeling al verhoogd met 200.000 euro vanwege de vele aanvragen.

Behoefte aan oplossingen
‘Het succes van de regeling laat zien dat er behoefte is aan oplossingen vanwege het niet terug kunnen leveren aan het elektriciteitsnetwerk’, aldus gedeputeerde Tjisse Stelpstra. ‘Daar hebben wij als provincie echt zorgen over. Die zorgen hebben wij vorige week nog geuit richting het ministerie van Economische Zaken en Klimaat na berichtgeving van netbeheerders dat het net in Drenthe op slot zit. Ik hoop dat we snel hulp krijgen van het ministerie. Ondertussen doen wij als provincie wat we kunnen, onder andere met het verhogen van het budget in de regeling.’

22 aanvragen
In Drenthe hebben sinds de openstelling van de regeling 10 initiatieven subsidie aangevraagd voor een haalbaarheidsonderzoek en 12 voor realisatie van een technische oplossing. Een van die 12 is Straalbedrijf Van Het Hoge in Zuidwolde die onder andere grondverzetmachines, vrachtauto’s en boten stralen en spuiten. Vanwege deze werkzaamheden ontstaan gedurende de werkweek dagelijks een aantal keren per dag hoge pieken in het stroomverbruik. Reden voor het bedrijf om te gaan verduurzamen en zonnepanelen te plaatsen.

Aangezien het bedrijf geen stroom kan terugleveren aan het net, deed het een beroep op de subsidieregeling voor een oplossing. Die oplossing is gevonden in de opslag van opgewekte elektriciteit in een batterijsysteem. Op deze manier kan het bedrijf toch zonnepanelen plaatsen met een kleinere netaansluiting. Dat zorgt voor minder inkoop van elektriciteit, zodat de kosten voor de netaansluiting ook lager zijn. Andere voorbeelden van initiatieven die een beroep hebben gedaan op de regeling zijn onder andere Voetbalvereniging Nieuw Buinen, Hippisch Centrum Exloo en Hartman Expeditie in Nieuw-Amsterdam. Zij hebben allemaal zonnepanelen en een batterij waarin zij opgewekte stroom opslaan. De opgeslagen stroom wordt gebruikt op het moment dat zij hem nodig hebben.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
Zonnefabriek zoekt:

Sales medewerker binnendienst

32-40 uur - Amsterdam
ODE Vlaanderen zoekt:

Beleidsmedewerker zon

Fulltime (40 uur) - Brussel
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!