logo
wvhj2023
© TenneT
© TenneT
28 juni 2022

Provincie Drenthe: 200.000 euro extra subsidie voor oplossingen vol stroomnet

Drenthe trekt 200.000 euro extra uit voor de subsidieregeling ‘Oplossingen netcongestie bij duurzame energieopwekking’ waarmee de provincie een bijdrage wil leveren aan het volle stroomnet.

Het extra bedrag is bedoeld voor het onderdeel technische oplossingen van de subsidieregeling, zoals de aanschaf van een batterijpakket om opgewekte stroom van zonnepanelen op te kunnen slaan. Het extra geld in de regeling is vanaf 1 juli 2022 beschikbaar.

Meer aanvragen verwacht
‘Wij verhogen het bedrag, omdat wij zien dat de regeling voorziet in een behoefte bij ondernemers en initiatiefnemers’, aldus gedeputeerde Tjisse Stelpstra. ‘Daarnaast vergroten de sterk gestegen energieprijzen en het niet afhankelijk willen zijn van Russisch aardgas, de urgentie om over te stappen op hernieuwbare-elektriciteitsproductie.’

In Drenthe is de komende jaren, ondanks werkzaamheden voor netverzwaring, in veel gemeenten nog steeds sprake van netcongestie. Stelpstra: ‘Daarom verwachten wij de komende periode nog meer aanvragen. Ons doel is om zoveel mogelijk initiatieven verder te brengen en daarmee een bijdrage te blijven leveren aan de energietransitie in Drenthe. We delen de kennis en ervaring die met het uitwerken van oplossingen wordt opgedaan, zodat ook andere initiatieven met oplossingen aan de slag kunnen.’

Twee derde uitgekeerd
De regeling ‘Oplossingen netcongestie bij duurzame energieopwekking’ maakt deel uit van de Drentse aanpak voor netcongestie en is sinds 15 januari jongstleden opengesteld voor aanvragen. Inmiddels is al twee derde van het budget van de regeling uitgekeerd voor diverse haalbaarheidsstudies en technische oplossingen. Het gaat daarbij vaak om het plaatsen van zonnepanelen in combinatie met een batterijpakket.

Voorbeelden van deze projecten zijn onder andere Voetbalvereniging Nieuw Buinen, Hippisch Centrum Exloo en Hartman Expeditie in Nieuw-Amsterdam. Zij hebben allemaal zonnepanelen en een accupakket waarin zij opgewekte stroom opslaan. De opgeslagen stroom wordt gebruikt op het moment dat zij het nodig hebben.

Direct koppelen
Er kan binnen de regeling ook subsidie worden aangevraagd voor haalbaarheidsonderzoeken. De bedrijvencoöperatie VerduurSaam Écht Meppel laat bijvoorbeeld een onderzoek uitvoeren naar mogelijkheden om de productie van zonnestroom op het ene bedrijf direct te koppelen aan de elektriciteitsvraag van een ander bedrijf. Op die manier wordt een alternatief geboden voor teruglevering aan het elektriciteitsnet. Zo kan extra duurzame elektriciteit worden ontsloten die anders onbenut zou blijven.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten