logo
wvhj2023
© J.P. | Dreamstime.com
© J.P. | Dreamstime.com
5 november 2022

De harde cijfers | Record na record: 10.274 consumenten vragen subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers

De ISDE-regeling breekt dit jaar record na record. In oktober vroegen 10.274 consumenten subsidie aan voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe cijfers van RVO.

Afgelopen maand werd via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor 31,9 miljoen euro subsidie aangevraagd. Niet alleen dat totale volume is een record, maar ook voor isolatie en warmtepompen werd nog nooit zo veel subsidie aangevraagd in 1 maand tijd.

76 procent budget op
Minister Jetten besloot half oktober het subsidiebudget voor de ISDE-regeling voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers met 62 miljoen euro te verhogen. Met de huidige stormloop op de subsidieregeling is het echter niet uit te sluiten dat het nieuw resterende budget van 70,8 miljoen euro alsnog ontoereikend blijkt te zijn.

Dit kalenderjaar is er via de ISDE 290 miljoen euro subsidie beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Bovendien zijn de subsidiepercentages verhoogd naar 30 procent van het investeringsbedrag. Met nog 3 maanden te gaan, is 76 procent van het budget vergeven.

Als de gemiddelde aanvraagsnelheid uit de eerste 10 maanden van het kalenderjaar wordt voortgezet, zal ruim 217 miljoen euro subsidie aangevraagd worden door consumenten en bijna 46 miljoen euro door zakelijke aanvragers. Dat zou betekenen dat er geld zou overblijven. Maar in de afgelopen 2 maanden werden nieuwe records gevestigd met 27,9 miljoen euro en 31,9 miljoen euro aan subsidieaanvragen. Als het aangevraagde subsidiebudget blijft doorgroeien, kan er daarmee opnieuw een tekort ontstaan.

Extreem goed jaar zonnewarmte 
Waar in heel 2021 door consumenten voor 3,1 miljoen euro subsidie werd aangevraagd voor zonneboilers – in 2019 en 2020 was dat respectievelijk 5 miljoen en 5,2 miljoen euro – is in de eerste 10 maanden van het kalenderjaar al 7,4 miljoen euro subsidie voor zonneboilers aangevraagd. Daarmee is het een extreem goed jaar voor zonnewarmte, maar moet wel opgemerkt worden dat de subsidie voor zonneboilers dit jaar is verhoogd van 20 naar 30 procent.

Onderstaande grafiek toont de aanvragen van consumenten per techniek voor de eerste 10 maanden van 2022. Zowel voor isolatie als warmtepompen werd er dit jaar nog niet zo veel subsidie aangevraagd door consumenten.

Recordsubsidie voor zonneboilers bij bedrijven
Door bedrijven werd in 2019, 2020 en 2021 voor respectievelijk 2,6 miljoen, 2,1 en 2 miljoen euro subsidie aangevraagd voor zonneboilers. In de eerste 10 maanden van het huidige kalenderjaar werd in de zakelijke markt al voor 5,8 miljoen euro subsidie aangevraagd, zoals blijkt uit onderstaande grafiek. De zakelijke zonnewarmtemarkt beleeft daarmee een recordjaar, want de kalenderjaren 2020 en 2021 zijn nu al overtroffen en bovendien werd in oktober voor een recordbedrag van 1,6 miljoen euro subsidie aangevraagd voor zonneboilers. Daarbij moet logischerwijs wel opgemerkt worden dat ook voor zakelijke aanvragers het subsidiepercentage verhoogd is van 20 naar 30 procent.

Record particuliere aanvragen
In de maand oktober 2022 zijn door particulieren 10.274 aanvragen ingediend voor 19.232 apparaten en maatregelen. Dat betekent in beide gevallen een absoluut record. Onderstaande grafiek toont de stijgende lijn van het geclaimde subsidiebudget door particulieren die, ingegeven door de hoge stroom- en gasprijzen, sinds vorig jaar zomer is ingezet. De maand oktober was de beste maand in de geschiedenis van de subsidieregeling.

Zakelijke stijgen weer
Het aantal zakelijke aanvragen bedroeg in de maand oktober 391 stuks voor 1.489 apparaten. Het aantal subsidieaanvragen bevindt zich op nagenoeg het hoogste niveau van dit kalenderjaar, alleen de maand maart was met 6,8 miljoen euro toegekende subsidie beter, maar het daarmee gemoeide aantal apparaten bij lange na niet. Onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van het zakelijk geclaimde subsidiebudget.

Net als in het afgelopen kalenderjaar is isolatie veruit de populairste maatregel binnen de ISDE: 60 procent van het door consumenten geclaimde subsidiebudget ging in 2022 al naar isolatiemaatregelen. 

Type isolatie

Geclaimd ISDE-budget

Dakisolatie

34,3 miljoen euro

HR++-glas

18,0 miljoen euro

Spouwmuurisolatie

16,0 miljoen euro

Vloerisolatie

13,9 miljoen euro

Gevelisolatie

12,5 miljoen euro

Triple glas

9,8 miljoen euro

Bodemisolatie

2,0 miljoen euro

Zolder-/vlieringisolatie

0,5 miljoen euro

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten