Solar Magazine - Komend jaar 228 miljoen euro subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Komend jaar 228 miljoen euro subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers
© Dreamstime.com

Komend jaar 228 miljoen euro subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers

Voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers is in 2022 via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) 228 miljoen euro subsidie beschikbaar. Dat meldt staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius.

De verhoging van het subsidiebudget kadert in het nationale isolatieprogramma en de extra inzet van het kabinet voor de uitrol van hybride warmtepompen zoals die aangekondigd werden op Prinsjesdag.

Minimum aantal vierkante meters isolatie omlaag
Naast het extra budget voor de ISDE-regeling worden ook enkele subsidievoorwaarden aangepast. De staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat meldt dat bijvoorbeeld het minimumaantal vierkante meters verlaagd is dat per isolatiemaatregel geïsoleerd moet worden.

‘Deze minimumwaarden moeten ervoor zorgen dat de isolatiemaatregel voldoende substantieel is. Omdat in de praktijk is gebleken dat bij de aanvankelijk gehanteerde (ambitieuzere) minimumwaarden een (te hoog) aantal investeringen in isolatiemaatregelen voor bestaande koopwoningen niet voor subsidie in aanmerking bleken te komen, zijn deze minimumwaarden verlaagd’, aldus Yeşilgöz-Zegerius.

Subsidiebedragen omhoog
Verder zijn voor warmtepompen en isolatiemaatregelen diverse subsidiebedragen verhoogd, zodat 30 procent van de investering voor subsidie in aanmerking komt; met uitzondering van warmtepompen met een vermogen tot 1 kilowatt.

‘Voor warmtepompen en isolatiemaatregelen die zijn geïnstalleerd respectievelijk zijn aangebracht voor 1 januari 2022 blijven de subsidiebedragen gelden die ook al in 2021 gehanteerd werden’, duidt de staatssecretaris. ‘Hiermee wordt beoogd zoveel mogelijk te borgen dat de verhoogde subsidiebedragen daadwerkelijk een stimulerend effect hebben. Ten aanzien van warmtepompen en isolatiemaatregelen die zijn geïnstalleerd respectievelijk zijn aangebracht voor 1 januari 2022 kan immers worden aangenomen dat de verhoogde subsidiebedragen geen rol hebben gespeeld bij de investeringsbeslissing van de aanvrager.’

41.000 extra subsidieaanvragen verwacht
Er worden door het kabinet 17.000 extra subsidieaanvragen verwacht voor investeringen in een warmtepomp, waarvan de ene helft van de subsidieaanvragen ingediend zal worden door eigenaar-bewoners en de andere helft door zakelijke gebruikers van de ISDE.

Ook worden er voor investeringen in isolatiemaatregelen 24.000 extra subsidieaanvragen van eigenaar-bewoners verwacht. Zakelijke gebruikers komen immers niet in aanmerking voor subsidie voor isolatiemaatregelen.

Voor de ISDE loopt de openstellingsperiode komend kalenderjaar van 3 januari 2022 tot en met 31 december 2022.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Zonnepanelen op het Dak BV zoekt:

Werkvoorbereider Zonnepanelen

32-40 uur - Barneveld
Wocozon zoekt:

Servicedesk Medewerker Monitoring en Beheer

32-40 uur - De Meern - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!