logo
wvhj2023
© Dreamstime.com
© Dreamstime.com
8 december 2021

Komend jaar 228 miljoen euro subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers

Voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers is in 2022 via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) 228 miljoen euro subsidie beschikbaar. Dat meldt staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius.

De verhoging van het subsidiebudget kadert in het nationale isolatieprogramma en de extra inzet van het kabinet voor de uitrol van hybride warmtepompen zoals die aangekondigd werden op Prinsjesdag.

Minimum aantal vierkante meters isolatie omlaag
Naast het extra budget voor de ISDE-regeling worden ook enkele subsidievoorwaarden aangepast. De staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat meldt dat bijvoorbeeld het minimumaantal vierkante meters verlaagd is dat per isolatiemaatregel geïsoleerd moet worden.

‘Deze minimumwaarden moeten ervoor zorgen dat de isolatiemaatregel voldoende substantieel is. Omdat in de praktijk is gebleken dat bij de aanvankelijk gehanteerde (ambitieuzere) minimumwaarden een (te hoog) aantal investeringen in isolatiemaatregelen voor bestaande koopwoningen niet voor subsidie in aanmerking bleken te komen, zijn deze minimumwaarden verlaagd’, aldus Yeşilgöz-Zegerius.

Subsidiebedragen omhoog
Verder zijn voor warmtepompen en isolatiemaatregelen diverse subsidiebedragen verhoogd, zodat 30 procent van de investering voor subsidie in aanmerking komt; met uitzondering van warmtepompen met een vermogen tot 1 kilowatt.

‘Voor warmtepompen en isolatiemaatregelen die zijn geïnstalleerd respectievelijk zijn aangebracht voor 1 januari 2022 blijven de subsidiebedragen gelden die ook al in 2021 gehanteerd werden’, duidt de staatssecretaris. ‘Hiermee wordt beoogd zoveel mogelijk te borgen dat de verhoogde subsidiebedragen daadwerkelijk een stimulerend effect hebben. Ten aanzien van warmtepompen en isolatiemaatregelen die zijn geïnstalleerd respectievelijk zijn aangebracht voor 1 januari 2022 kan immers worden aangenomen dat de verhoogde subsidiebedragen geen rol hebben gespeeld bij de investeringsbeslissing van de aanvrager.’

41.000 extra subsidieaanvragen verwacht
Er worden door het kabinet 17.000 extra subsidieaanvragen verwacht voor investeringen in een warmtepomp, waarvan de ene helft van de subsidieaanvragen ingediend zal worden door eigenaar-bewoners en de andere helft door zakelijke gebruikers van de ISDE.

Ook worden er voor investeringen in isolatiemaatregelen 24.000 extra subsidieaanvragen van eigenaar-bewoners verwacht. Zakelijke gebruikers komen immers niet in aanmerking voor subsidie voor isolatiemaatregelen.

Voor de ISDE loopt de openstellingsperiode komend kalenderjaar van 3 januari 2022 tot en met 31 december 2022.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten