logo
wvhj2023
© GroenLeven
© GroenLeven
3 november 2022

Holland Solar over KEV 2022: ‘Bewijs voor noodzaak extra zonne-energie en overgangsregeling SDE++’

De Klimaat- en Energieverkenning van het PBL is hét bewijs dat Nederland behoefte heeft aan meer wind- en zonne-energie dan het huidige plafond in SDE++ van 35 terawattuur. Bovendien is een overgangsregeling nodig.

Dat stelt branchevereniging Holland Solar in reactie op de presentatie van de nieuwe Klimaat- en Energieverkenning (KEV) door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). ‘Juist de elektriciteitssector scoort slecht, doordat het aanbod uit zon en wind de extra vraag uit andere sectoren niet bij dreigt te houden’, aldus Holland Solar. ‘Dit toont dat fors extra zon-pv cruciaal is, met extra steun boven de nu beleidsmatig geplande 35 terawattuur.

Zekerheid bieden
Het Nederlandse klimaatbeleid leidt ertoe dat er meer mensen elektrisch gaan rijden, met elektrische warmtepompen gaan verwarmen en dat de industrie op elektriciteit overstapt. Doordat het aanbod aan wind- en zonne-energie die vraag niet kan bijbenen, gaan de gascentrales meer draaien. Daarmee nemen de emissies juist weer toe.

Holland Solar pleit om die reden voor meer ruimte voor duurzame energie. ‘Geef daarom ruimte in de SDE++ voor groei boven de 35 terawattuur aan zon en wind op dak en land; en zorg dat de afgebakende budgetten (‘hekjes’) in de SDE++ de groei van zon en wind niet beperken. Geef ook in het ruimtelijk beleid en de Regionale Energiestrategieën (RES’en) steun voor meer zon en wind. Zorg voor een opvolgingsregeling voor de SDE++ na 2025 om investeerders de benodigde zekerheid te bieden, zodat de grote onzekerheid in prijs en vraagvolume niet beperkend werkt voor de uitrol van zon en wind. Een Contract for Difference zou hier een goede oplossing voor zijn.’

NVDE: ‘Doorstampen met duurzame energie’

‘We hebben snel extra actie nodig, want 2030 is over minder dan 100 maanden.’ Dat stelt Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) in reactie op de KEV 2022.

Om het resterende gat in de klimaatdoelen te dichten, verwijst het kabinet naar een ambtelijk onderzoekstraject (IBO) dat recent is gestart. Besluitvorming hierover vindt komend voorjaar plaats. Door de tijd die dit onderzoek kost, is het volgens de NVDE nóg belangrijker dat daarin álle mogelijkheden voor extra en snellere CO2-reductie worden verkend. Zonder taboes op technieken, op de rolverdeling tussen overheid en markt en op die tussen Rijk en decentrale overheden.

2 jaar doorlooptijd
Het is volgens de NVDE essentieel dat het IBO voorstellen doet die de doorlooptijden van grote klimaatprojecten aanzienlijk verkorten en richting geven aan de grote brokken van de klimaatambities; te weten verduurzaming van de industrie, schone productie van stroom, waterstof en warmte, en de bijbehorende energie-infrastructuur.

De klimaatdoelen voor 2030 dreigen volgens de NVDE mede buiten bereik te raken doordat de doorlooptijden voor projecten voor wind- en zonne-energie en andere duurzame energie te lang zijn. Concreet stelt de koepelorganisatie voor om een tijdsnorm van 2 jaar in te stellen voor alle procedures bij projecten voor de energietransitie: van opwekking tot infrastructuur en industrie. Overheden krijgen 1 jaar voor vergunningverlening, daarna heeft de initiatiefnemer automatisch een vergunning.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten