logo
wvhj2023
© Liander
© Liander
18 oktober 2022

SDE++ 2022: Liander geeft 1.371 positieve transportindicaties af, 56 procent in mogelijk congestiegebied

Liander heeft projectontwikkelaars voor de subsidieregeling SDE++ 2022, die op 6 oktober sloot, 1371 positieve transportindicaties afgegeven. 56 procent van de projecten bevindt zich mogelijk in een congestiegebied.

Om in aanmerking te komen voor SDE++-subsidie hebben projectontwikkelaars een positieve transportindicatie van hun netbeheerder nodig.

25 procent minder
Liander heeft voor de SDE++ 2022 een kwart minder aanvragen voor een transportindicatie ontvangen dan in 2021. Dat komt voor de netbeheerder vooral doordat zijn stroomnet op veel plaatsen vol is. De noodzaak voor de inzet van batterijen wordt volgens de netbeheerder dan ook steeds urgenter. Liander pleit voor invoering van tijdgebonden contracten om het voor zonnestroomproducenten interessanter te maken om een deel van hun opgewekte stroom op te slaan in batterijen en in de daluren aan het stroomnet terug te leveren.

Geen garantie
Liander benadrukt nog maar eens dat een positieve transportindicatie geen garantie biedt dat het gevraagde transportvermogen in de toekomst daadwerkelijk beschikbaar is.

796 goedgekeurde aanvragen bevinden zich namelijk in de provincies Friesland, Gelderland en Flevoland. In grote delen van deze provincies heeft het elektriciteitsnet van TenneT, beheerder van het hoogspanningsnet, zijn maximale capaciteit bereikt. Tennet onderzoekt momenteel of hier congestiemanagement mogelijk is. Is dat niet het geval, dan is er pas na verzwaring van het stroomnet door de hoogspanningsnetbeheerder ruimte voor nieuwe initiatieven om grootschalig duurzame energie op te wekken. Dat zal naar verwachting meerdere jaren gaan duren. Hierdoor is de kans groot dat een verkregen subsidiebeschikking niet gerealiseerd kan worden, omdat er niet tijdig transportcapaciteit beschikbaar is.

Liander

Transportindicaties

Aantal aanvragen

1.642 (- 22 procent)

Aantal gehonoreerde aanvragen

1.371 (- 25 procent)

Waarvan wind

5

Waarvan biomassa

16

Waarvan dakgebonden pv

1.195

Waarvan drijvende / grondgebonden pv

155

Aangevraagd aansluitvermogen

1.778 megawatt (- 11 procent)

Gehonoreerd aansluitvermogen

1.247 megawatt (- 37 procent)

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten