Solar Magazine - SDE++ 2022: Liander geeft 1.371 positieve transportindicaties af, 56 procent in mogelijk congestiegebied
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
SDE++ 2022: Liander geeft 1.371 positieve transportindicaties af, 56 procent in mogelijk congestiegebied
© Liander

SDE++ 2022: Liander geeft 1.371 positieve transportindicaties af, 56 procent in mogelijk congestiegebied

Liander heeft projectontwikkelaars voor de subsidieregeling SDE++ 2022, die op 6 oktober sloot, 1371 positieve transportindicaties afgegeven. 56 procent van de projecten bevindt zich mogelijk in een congestiegebied.

Om in aanmerking te komen voor SDE++-subsidie hebben projectontwikkelaars een positieve transportindicatie van hun netbeheerder nodig.

25 procent minder
Liander heeft voor de SDE++ 2022 een kwart minder aanvragen voor een transportindicatie ontvangen dan in 2021. Dat komt voor de netbeheerder vooral doordat zijn stroomnet op veel plaatsen vol is. De noodzaak voor de inzet van batterijen wordt volgens de netbeheerder dan ook steeds urgenter. Liander pleit voor invoering van tijdgebonden contracten om het voor zonnestroomproducenten interessanter te maken om een deel van hun opgewekte stroom op te slaan in batterijen en in de daluren aan het stroomnet terug te leveren.

Geen garantie
Liander benadrukt nog maar eens dat een positieve transportindicatie geen garantie biedt dat het gevraagde transportvermogen in de toekomst daadwerkelijk beschikbaar is.

796 goedgekeurde aanvragen bevinden zich namelijk in de provincies Friesland, Gelderland en Flevoland. In grote delen van deze provincies heeft het elektriciteitsnet van TenneT, beheerder van het hoogspanningsnet, zijn maximale capaciteit bereikt. Tennet onderzoekt momenteel of hier congestiemanagement mogelijk is. Is dat niet het geval, dan is er pas na verzwaring van het stroomnet door de hoogspanningsnetbeheerder ruimte voor nieuwe initiatieven om grootschalig duurzame energie op te wekken. Dat zal naar verwachting meerdere jaren gaan duren. Hierdoor is de kans groot dat een verkregen subsidiebeschikking niet gerealiseerd kan worden, omdat er niet tijdig transportcapaciteit beschikbaar is.

Liander

Transportindicaties

Aantal aanvragen

1.642 (- 22 procent)

Aantal gehonoreerde aanvragen

1.371 (- 25 procent)

Waarvan wind

5

Waarvan biomassa

16

Waarvan dakgebonden pv

1.195

Waarvan drijvende / grondgebonden pv

155

Aangevraagd aansluitvermogen

1.778 megawatt (- 11 procent)

Gehonoreerd aansluitvermogen

1.247 megawatt (- 37 procent)

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Solarclarity zoekt:

Accountmanager

Fulltime (40 uur) - 1382JK Weesp 145
Dijkman Zonne-energie zoekt:

Elektromonteur Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Heino, 8481 GN 23
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!