logo
wvhj2023
© ElaadNL
© ElaadNL
13 juni 2022

Belangrijkste wijzigingen SDE++ 2022: verklaring draagkracht en 50 procent netaansluiting verplicht

De aanstaande openstellingsronde van de SDE++ die op 28 juni opengaat, kent een aantal belangrijke wijzigingen voor zonnestroom- en zonnewarmteprojecten. De redactie van Solar Magazine zet ze op een rij.

De SDE++ 2022 opent op dinsdag 28 juni 9.00 uur en sluit op donderdag 6 oktober 17.00 uur. Voor de subsidieregeling is een budget van 13 miljard euro beschikbaar.

Dakconstructie
Een van de belangrijkste wijzigingen is dat projectontwikkelaars voor gebouwgebonden zon-pv-, zonthermie- en zon-pvt-projecten een verklaring moeten meesturen over de draagkracht van de dakconstructie waarop zij de installatie willen plaatsen. De draagkrachtverklaring is nodig omdat een ongeschikt dak een veelvoorkomende reden is dat een gebouwgebonden project niet (of deels) gerealiseerd wordt.

De verklaring moet zijn afgegeven door een constructeur conform het Bouwbesluit 2012. Tijdens de beoordeling van het project kan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vragen om de gemaakte berekening van de draagkracht op te sturen. Wanneer de SDE++-aanvraag voor een ‘nog te bouwen’ of ‘pasgebouwd’ gebouw is, kan de SDE-aanvrager de betrokken constructeur eveneens vragen om de ’Modelverklaring draagkracht dakconstructie’ in te vullen.

Gedetailleerde tekening
Een andere wijziging in 2022 is dat projectontwikkelaars een gedetailleerde tekening op schaal moeten meesturen van de productie-installatie op de beoogde locatie.

Dit is verplicht voor alle categorieën zon-pv, zonthermie, zon-pvt en daglichtkas. Deze eis is aangescherpt in vergelijking met de vorige aanvraagronden. Onduidelijke kaarten of foto’s zijn hierdoor niet meer voldoende. Zijn of komen er op de beoogde locatie meer installaties, dan moet dit ook duidelijk aangegeven worden. Uit de tekening moet ook de oriëntatie van de installatie blijken.

Netaansluiting
Het additioneel gecontracteerde terugleververmogen van een zon-pv-installatie groter dan 1 megawattpiek mag vanaf deze subsidieronde maximaal 50 procent van het piekvermogen van de zonnepanelen zijn. Dit geldt niet voor zonvolgende systemen.

Als een projectontwikkelaar een zonnestroomproject realiseert op een locatie waar geen of weinig teruglevering van elektriciteit mogelijk is, moet een toelichting bij de aanvraag worden meegestuurd waaruit blijkt hoe men dit technisch inpast. Als het vermogen van de installatie, al dan niet tijdelijk, afgetopt wordt door deze technische aanpassingen moet aangegeven worden wat dit betekent voor de financiële haalbaarheid van het project.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten