Solar Magazine - Nederland: 33,6 miljoen euro voor zonnepanelen en windmolens op Bonaire, Sint Eustatius en Saba
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nederland: 33,6 miljoen euro voor zonnepanelen en windmolens op Bonaire, Sint Eustatius en Saba
© Wirestock | Dreamstime.com

Nederland: 33,6 miljoen euro voor zonnepanelen en windmolens op Bonaire, Sint Eustatius en Saba

De Nederlandse regering stelt 33,6 miljoen euro beschikbaar voor een versnelde overstap op duurzame elektriciteit op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Het wordt gebruikt voor de uitrol van zonnepanelen en windmolens.

Bonaire, Saba en Sint Eustatius hebben afgelopen kalenderjaar 24 procent van hun stroom duurzaam opgewekt met zonnepanelen en windmolens. Minister Jetten liet TNO samen met de eilanden eerder dit jaar de mogelijkheden voor verdere verduurzaming in kaart brengen. Daarbij kwamen onder meer de uitbreiding van zonneweides en de inzet van batterijen in beeld.

80 procent
Op St. Eustatius en Saba gaven de elektriciteitsbedrijven aan niet het benodigde kapitaal te hebben om te investeren in de onderzochte opties en ondersteuning te gaan vragen aan de rijksoverheid in de vorm van een lening of investeringssubsidie.

Met de 33,6 miljoen euro die nu is toegezegd, wordt binnen 3 jaar gemiddeld zo’n 80 procent van de elektriciteit op de 3 eilanden met wind- en zonne-energie opgewekt. Van het toegezegde geld is 7,1 miljoen euro afkomstig van de Caribisch Nederland (CN)-envelop en 26,5 miljoen euro uit onder andere middelen van de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++).

Bonaire
Op Bonaire investeren elektriciteitsproducent Contour Global en beleidsdeelneming Bonaire Brandstof Terminals (BBT), ondersteund met een subsidie aan BBT, in een zonneweide en een windpark. De bouw van de zonneweide gaat in 2022 van start en de windturbines worden verwacht vanaf 2023. Er komt ook een batterij om elektriciteit op te slaan en te gebruiken op momenten dat het minder waait.

De totale kosten zijn gestegen vanwege de stijgende productiekosten en worden momenteel geraamd op 84 miljoen Amerikaanse dollar. Deze investeringen worden in 2024/2025 afgerond en dan wordt 80 procent van de elektriciteit op het eiland met duurzame bronnen opgewekt. Dat leidt ook tot een lagere energierekening voor Bonairianen.

Saba
Op Saba zijn eerder 2 zonneweides gebouwd. Saba onderzoekt de mogelijkheid om een combinatie van een extra zonneweide en windpark te bouwen. Het doel is om binnen 2 jaar op een gemiddelde dag 100 procent van de elektriciteit duurzaam op te wekken. Saba Electric hoeft de fossiele generatoren dan alleen nog in te zetten als er niet genoeg zon en wind is. De totale projectkosten worden momenteel geraamd op 20,8 miljoen Amerikaanse dollar. Een deel van de projectkosten wordt gedekt vanuit een Europese subsidie van 4,1 miljoen euro. Het Nederlandse kabinet heeft besloten om 13,5 miljoen euro subsidie te verstrekken.

Sint Eustatius
Op Sint Eustatius breidt Statia Utility Company (Stuco) de zonneweide en batterijopslag uit. Daarmee kan in 2024 zo’n 60 procent van de elektriciteit duurzaam worden opgewekt. Bij de volgende uitbreidingsstap wordt toegewerkt naar 80 procent duurzame elektriciteit.

De totale kosten worden geraamd op 11,7 miljoen euro en het kabinet heeft besloten om 10,1 miljoen euro subsidie te verstrekken. Stuco zal de uitbreiding met 1,6 miljoen euro uit eigen financiering bekostigen.

Showcase
‘Ik ben heel blij dat we samen met de eilandbesturen van Bonaire, Saba en Sint Eustatius en de elektriciteitsbedrijven deze belangrijke stap kunnen nemen naar een duurzame elektriciteitsproductie’, stelt minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie. ‘Hiermee zorgen we voor een flinke daling van de CO2-uitstoot, wordt Caribisch Nederland minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en daarmee minder kwetsbaar voor hoge energieprijzen zoals we die op dit moment zien. Caribisch Nederland wordt hiermee een showcase voor de verduurzaming van andere kleine eilanden in de regio.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Projectontwikkelaar Energieopslag

Fulltime (40 uur) - Noord-Brabant
TKI Urban Energy zoekt:

Innovatieanalist hernieuwbare elektriciteit

Fulltime (40 uur) - Utrecht, 3511 MH, 550
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!