Solar Magazine - EnergyVision wint aanbesteding voor zonnepanelen op 50.000 Vlaamse sociale huurwoningen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
EnergyVision wint aanbesteding voor zonnepanelen op 50.000 Vlaamse sociale huurwoningen
© ASTER

EnergyVision wint aanbesteding voor zonnepanelen op 50.000 Vlaamse sociale huurwoningen

EnergyVision is na 3 jaar voorbereiding door ASTER gekozen als leverancier van bijna 400.000 zonnepanelen voor ruim 50.000 sociale huurwoningen in Vlaanderen. De financiering loopt via Belfius Bank.

3 jaar geleden kondigden sociale huisvestingsmaatschappijen aan via de coöperatieve vennootschap ASTER samen een oplossing te gaan zoeken voor het feit dat sociale huurders niet kunnen investeren in zonnepanelen, omdat ze geen eigenaar van hun dak zijn.

Complexe oefening
De oprichting van ASTER cv werd mogelijk gemaakt door de nauwe samenwerking van verschillende experten, energiemakelaar Enbro, studiebureau Ingenium, financieel advieskantoor Rebel Advisory en advocatenkantoren Equator en Eubelius. De coördinatie was in handen van VVH, de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen. Zowel juridisch, financieel, technisch als logistiek bleek het een complexe oefening.

Etienne Audenaert, voorzitter van ASTER en directeur van WoonAnker Waas, hierover: ‘Begin 2020 leek alles duidelijk en wilden we aan de slag, maar toen veranderde de wereld van de zonnepanelen volledig: de terugdraaiende teller werd afgeschaft en het terugverdienmodel van ASTER viel in duigen. Het ASTER-team moest opnieuw aan de slag. Vandaag zijn we zo ver. Deze zomer kan ASTER eindelijk van start gaan. De opdracht voor de plaatsing van alle zonnepanelen is gegund aan EnergyVision. Parallel werd ook de financieringsovereenkomst met Belfius Bank ondertekend. Voor de injectie van de zonnestroom die niet door de sociale huurders gebruikt wordt, is er een akkoord gesloten met energie.be.’

Subsidie-onafhankelijk
Het ASTER-model werkt subsidie-onafhankelijk. Er komen geen groenestroomcertificaten aan te pas. De investering gebeurt hoofdzakelijk op basis van eigen middelen van de sociale huisvestingssector via kapitaalinjecties en vergoedingen in het kader van de opgemaakte samenwerkingsovereenkomsten met ASTER en een kredietovereenkomst met Belfius Bank.

De Vlaamse Regering bepaalt de tarieven die de sociale huurders moeten betalen voor de zonnestroom die ze verbruiken op het moment dat de zon schijnt. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen beschermde afnemers, die een extra financieel voordeel zullen hebben op het sociaal tarief, en niet-beschermde afnemers.

1 miljoen zonnepanelen
De komende 3 jaar worden bijna 400.000 zonnepanelen geplaatst op de daken van meer dan 50.000 sociale woningen. 150.000 mensen die in sociale woningen wonen, krijgen zo toegang tot zonne-energie die geproduceerd wordt op hun eigen dak. ASTER investeert meer dan 150 miljoen euro. Deze investering kan, binnen de huidige aanbesteding, verder uitgebreid worden tot maximaal 400 miljoen euro, goed voor 1 miljoen zonnepanelen tegen midden 2026.

De zonnepanelen worden geplaatst – en daarna ook onderhouden en gemonitord – door EnergyVision, aan wie de opdracht gegund werd. EnergyVision, opgericht in 2014 in Gent, heeft uitgebreide ervaring met grote projecten, maar ook ervaring met sociale huurders; onder meer via hun ‘Brusol’-programma dat duizenden kleine installaties bevat.

De uitrol
Half augustus worden de eerste proefinstallaties geplaatst op een dertigtal woningen in Temse en Herentals. Zo kunnen de verschillende operationele processen worden uitgetest met de betrokken sociale huisvestingsmaatschappijen en ook met Fluvius, dat overal de digitale meters plaatst.

In september 2022 gaat de echte uitrol van start over heel Vlaanderen. In de opstartfase zullen wekelijks 50 woningen van zonnepanelen worden voorzien. Eens op kruissnelheid zullen dat er 400 per week zijn.

Kruissnelheid
Maarten Michielssens, chief executive officer van EnergyVision, stelt dat het bedrijf samen gaat werken met verschillende strategische partners, die maximaal verankerd zijn in Vlaanderen. Daarom reikt het bedrijf de hand naar andere bedrijven die actief zijn in de zonnepanelensector.

‘Op kruissnelheid zullen bij ons en bij onze onderaannemers gedurende verschillende jaren meer dan 250 mensen voltijds aan de slag zijn enkel en alleen voor het ASTER-project’, aldus Michielssens. ‘Het zal een enorme organisatie van mensen en middelen vragen, en ook een enorme boost geven aan onze sector. We zijn trots en dankbaar dat ASTER ons het vertrouwen geeft om dit in goede banen te leiden.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Dijkman Zonne-energie zoekt:

Leermeester zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Heino, 8141 GN 23
Soly zoekt:

Country Manager Netherlands

Fulltime (40 uur) - Groningen, 9727 DW 5
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!