logo
wvhj2023
© Fluvius
© Fluvius
16 juli 2022

De harde cijfers | Terugleververgoeding zonnepanelen in Vlaanderen daalt na forse stijgingen

De terugleververgoedingen voor Vlaamse consumenten met zonnepanelen zijn over hun piek heen en hebben de daling ingezet. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe marktdata van de VREG.

Sinds begin 2021 moeten Vlaamse consumenten en bedrijven die zonnepanelen op hun dak leggen 2 energiecontracten afsluiten: één voor de stroom die ze aankopen en één voor de stroom die ze verkopen. Door het afsluiten van een teruglevercontract kunnen Vlamingen voor de geïnjecteerde stroom van hun zonnepanelen een terugleververgoeding krijgen. Bij een contract met een enkelvoudig tarief is er sprake van 1 teruglevertarief. Bij een tweevoudig tarief is er sprake van 2 verschillende teruglevertarieven, voor dag en nacht.

Over de piek heen
De Vlaamse energieregulator VREG houdt de ontwikkeling van de terugleververgoedingen, maar ook de elektriciteitsprijzen, nauwgezet bij. Uit die data (red. zie de verschillende grafieken in dit artikel) blijkt dat de terugleververgoedingen over hun piek heen zijn. Afhankelijk van het type energiecontract piekten de terugleververgoedingen voor consumenten en bedrijven met zonnepanelen in de maanden februari en april.

Voor consumenten met een variabel contract lag die piek op 21,4 eurocent per kilowattuur in april en voor burgers met een vast contract op 19,2 eurocent per kilowattuur in februari. Voor bedrijven lag de piek nog iets hoger, te weten op 23,3 eurocent per kilowattuur in april voor variabele contracten en op 19,1 eurocent per kilowattuur in februari voor vaste contracten.

Variabele contracten: 20 tot 44 procent groei
Eerder werd al bekend dat in 2021 de teruglevergoedingen het hardst waren gegroeid bij variabele energiecontracten. Bij consumenten lag die groei vorig jaar tussen de 411 en 490 procent en bij bedrijven tussen de 411 en 425 procent. In de eerste helft van 2022 zijn die groeipercentages fors afgevlakt: naar 20 tot 24 procent bij consumenten en 20 tot 22 procent bij bedrijven.

Onderstaande grafieken tonen de ontwikkeling van de terugleververgoedingen voor woningen en bedrijven met een variabel energiecontract voor enkelvoudige en tweevoudige tarieven (dag en nacht).

Vaste contracten: van stijging naar daling
De hoogte van de terugleververgoeding bij vaste contracten laat dit jaar zelfs deels een dalende tendens zien. Voor de enkelvoudige meter is zonne-energie afkomstig van zonnepanelen op daken van woningen en ondernemingen weliswaar met respectievelijk 8 en 6 procent toegenomen, maar bij tweevoudige tarieven is een heel ander beeld zichtbaar. Voor vaste contracten is er in de eerste helft van het jaar nog wel groei bij het dagtarief – 22 procent voor consumenten en 17 procent voor bedrijven – maar bij het nachttarief is er sprake van een daling van 36 procent bij consumenten en 33 procent bij bedrijven. Afhankelijk van de gemeente en de netbeheerder, loopt het nachttarief tussen 21 uur en 6 uur of tussen 22 uur en 7 uur. Bovendien bestaat de mogelijkheid om te kiezen voor contracten met een vast tarief of een variabel tarief.

Onderstaande grafieken tonen de ontwikkeling van de terugleververgoedingen voor woningen en bedrijven met een vast energiecontract voor enkelvoudige en tweevoudige tarieven (dag en nacht).

Bekijk een overzicht van thuisbatterijen om zonne-energie op te slaan die in Vlaanderen te koop zijn hier in de Solar Magazine Productzoeker.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten