Sinds afgelopen kalenderjaar moeten Vlaamse consumenten en bedrijven die zonnepanelen op hun dak leggen, 2 energiecontracten afsluiten: één voor de stroom die ze aankopen en één voor de stroom die ze verkopen.
Enkel- en tweevoudig
Vlamingen kunnen voor de geïnjecteerde stroom van hun zonnepanelen een zogenaamde terugleveringsvergoeding krijgen door een terugleveringscontract af te sluiten. Bij een contract met een enkelvoudig tarief is er sprake van 1 terugleveringstarief. Bij een tweevoudig tarief is er sprake van 2 verschillende terugleveringstarieven, voor dag en nacht. Afhankelijk van de gemeente en de netbeheerder, loopt het nachttarief tussen 21 uur en 6 uur of tussen 22 uur en 7 uur. Bovendien bestaat de mogelijkheid om te kiezen voor contracten met een vast tarief of een variabel tarief.
Variabele contracten: 411 tot 490 procent groei
De Vlaamse energieregulator VREG houdt de ontwikkeling van de terugleververgoedingen nauwgezet bij. Ze zijn in het afgelopen kalenderjaar het hardst gegroeid bij variabele energiecontracten. Bij consumenten ligt die groei tussen de 411 en 490 procent en bij bedrijven tussen de 411 en 425 procent.
Onderstaande grafieken tonen de ontwikkeling van de terugleveringsvergoedingen voor woningen en bedrijven met een variabel energiecontract voor enkelvoudige en tweevoudige tarieven (dag en nacht).
Vaste contracten: 36 tot 99 procent groei
De hoogte van de terugleveringsvergoeding bij vaste contracten is een stuk minder hard gegroeid. Voor de enkelvoudige meter is zonne-energie afkomstig van zonnepanelen op daken van woningen en ondernemingen met respectievelijk 76 en 84 procent toegenomen. Voor vaste contracten bedraagt die groei bij het dagtarief 91 procent voor consumenten en 99 procent voor bedrijven.
Onderstaande grafieken tonen de ontwikkeling van de terugleveringsvergoedingen voor woningen en bedrijven met een vast energiecontract voor enkelvoudige en tweevoudige tarieven (dag en nacht).
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.