logo
wvhj2023
© Enexis
© Enexis
14 juli 2022

ACM: aansluittermijn grootverbruikers naar 40 weken, kleinverbruikers naar 18 weken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil de aansluittermijn op het stroomnet voor grootverbruikers wijzigen naar 40 weken en voor kleinverbruikers naar 18 weken. De autoriteit is een consultatie gestart.

De nieuwe aansluittermijnen worden vastgelegd in de nieuwe codewijziging voor aansluittermijnen elektriciteit.

Zonnepanelen
In de plannen die de ACM ter consultatie voorlegt, moet een netbeheerder een grootverbruiker binnen de genoemde 40 weken aansluiten als er in een gebied voldoende transportcapaciteit beschikbaar is. Bij een tekort aan transportcapaciteit moet de netbeheerder de congestie eerst zo snel mogelijk oplossen en dan de nieuwe aansluitingen realiseren.

Voor kleinverbruikers met een netaansluiting tot maximaal 3 x 80 ampère geldt een maximumtermijn van 18 weken. Het verzwaren van een bestaande aansluiting in huis – bijvoorbeeld voor een laadpaal, warmtepomp of zonnepanelen – moet straks binnen 12 weken geregeld zijn.

Alleen in meterkast
Die maximumtermijn van 12 weken moet gaan gelden voor eenvoudige aanpassingen bij kleinverbruikers – dus consumenten en midden- en kleinbedrijven – waarbij netbeheerders alleen ‘in de meterkast’ werkzaamheden moeten uitvoeren. Bijvoorbeeld het verzwaren van een bestaande aansluiting van 1 x 35 ampère naar 3 x 25 of 3 x 35 ampère.

Voor nieuwe aansluitingen voor kleinverbruikers – waarvoor bijvoorbeeld graafwerkzaamheden nodig zijn – geldt dus een maximale aansluittermijn van 18 weken.

Gewenste duidelijkheid
De ACM wil met de codewijziging de gewenste duidelijkheid geven aan afnemers én houdt daarbij rekening met de uitdagingen van netbeheerders, zoals de schaarse beschikbaarheid van personeel. Netbeheerders moeten daarbij de balans zoeken tussen het verzwaren van netten om transportschaarste op te lossen en het realiseren van nieuwe aansluitingen om beschikbare transportcapaciteit zo optimaal mogelijk te benutten.

In de consultatie van de codewijziging vraagt de ACM ook aandacht voor situaties van overmacht, bijvoorbeeld door onvoorziene situaties in een vergunningprocedure. Daarnaast legt het ontwerpbesluit de mogelijkheid vast voor de aanvrager van de aansluiting om met de netbeheerder een afwijkende aansluitdatum overeen te komen, zodat de oplevering van de aansluiting aansluit bij de planning van de aanvrager.

Niet in wet vastleggen
De ACM legt de nieuwe aansluittermijnen vast in de Netcode elektriciteit, omdat uit een uitspraak van het Europese Hof in 2021 bleek dat de wetgever de maximale termijn van 18 weken voor alle aansluitingen tot 10 megavoltampère niet in de wet had mogen vastleggen.

Volgens het Europese Hof mag de wetgever geen regels vaststellen voor zaken waarvan in Europese wetgeving is vastgelegd dat de nationaal regulerende instantie – in Nederland de ACM – bevoegd is. In de consultatie vraagt de ACM op een aantal onderwerpen specifieke aandacht en reacties van partijen. De consultatie loopt tot 5 oktober 2022.

3 vragen aan netbeheerders en marktpartijen

De ACM legt in de consultatie 3 concrete vragen voor waarop partijen kunnen reageren.

De ACM vraagt daarmee specifieke aandacht voor:

  1. de wenselijkheid van uitzonderingen op de termijnen bij de realisatie van grote hoeveelheden kleine aansluitingen in nieuwe woonwijken;
  2. de aard en reikwijdte van informatie die afnemers zouden moeten overleggen bij een aanvraag van een aansluiting;
  3. situaties van overmacht, bijvoorbeeld door onvoorziene situaties in een vergunningprocedure.
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten