Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Netbeheerders pleiten voor nieuwe vormen congestiemanagement en aangepaste aansluittermijnen
© André Muller | Dreamstime.com

Netbeheerders pleiten voor nieuwe vormen congestiemanagement en aangepaste aansluittermijnen

Netbeheer Nederland heeft namens de netbeheerders hun steun uitgesproken voor het Klimaatakkoord. Tegelijkertijd uiten die hun zorg over het huidige tekort aan netcapaciteit.

Om voor de toekomst een betrouwbaar energienet te houden, zijn volgens de netbeheerders juist op korte termijn maatregelen nodig. Cruciaal is dat alle partijen in de energieketen samenwerken en bereid zijn naar nieuwe oplossingen te kijken. De integrale toekomstverkenning waar nu aan gewerkt wordt, maar ook bijvoorbeeld de samenwerking in de Regionale Energie Strategieën, vormen daarin een belangrijke stap.

Toekomstverkenning energie-infrastructuur
‘Nederland heeft een van de meest betrouwbare en veilige energienetten ter wereld’, stelt Netbeheer Nederland. ‘Iedereen die in ons land energie afneemt, betaalt mee aan het energienet. Het is dan ook zaak om samen na te denken over het energiesysteem van de toekomst en de bekostiging daarvan. Hoe stemmen we energievraag en -aanbod op elkaar af? Hoe combineren we de inzet van elektriciteit en duurzame gassen, zoals biogas en waterstof? En hoe houden we de kosten van de energietransitie zo laag mogelijk en gaan we die kosten eerlijk verdelen? In het Klimaatakkoord is afgesproken dat zo’n integrale toekomstverkenning over de energie-infrastructuur nu wordt opgesteld. De netbeheerders nemen daarin het initiatief.’

Wetgeving aanpakken
Voor de korte termijn is het volgens Netbeheer Nederland noodzakelijk dat de wetgeving wordt aangepakt, zodat de netbeheerders meer ruimte krijgen om hun rol in de energietransitie ook waar te maken. Voorbeelden hiervan zijn nieuwe vormen van congestiemanagement, het aanpassen van de aansluittermijnen en ruimte om in de praktijk aan de slag te kunnen met nieuwe gassen zoals waterstof.

Netbeheer Nederland presenteerde afgelopen februari al een position paper waarbij gesteld werd dat zonneparken ‘geen zesbaanssnelweg krijgen’. Dat pleidooi werd in maart opgevolgd door 10 actiepunten die uitgevoerd moeten worden om de netproblematiek op te lossen.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2020

​De Marktgids Zonne-energie 2019 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt verwacht hausse aan residentiële installaties  Nederland verwelkomt in 2020...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

DC Monteur (zonnepaneelinstallaties, 3x)

Eigenenergie.net zoekt een DC Monteur (zonnepaneelinstallaties, 3x)
Fulltime • Geldrop
OpdeZon zoekt:

Monteurs zonnepanelen

OpdeZon zoekt Hoofdmonteurs zonnepanelen, Monteurs zonnepanelen én Leerling-monteurs zonnepanelen
Fulltime • Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!