logo
wvhj2023
© Jarretera | Dreamstime..com
© Jarretera | Dreamstime..com
30 november 2021

ACM trekt na uitspraak Europees Hof boete Liander in voor overschrijden aansluittermijn

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) trekt een boete voor Liander in. De ACM stelt dat het Europees Hof heeft geoordeeld dat de wetgever een aansluittermijn niet in de wet had mogen vastleggen.

In 2 geschilbesluiten constateerde de ACM in 2019 dat Liander in strijd met de Elektriciteitswet handelde doordat de netbeheerder 2 aansluitingen voor productie-installaties van duurzame elektriciteit niet binnen de voorgeschreven termijn had gerealiseerd.

Hoger beroep
De ACM kreeg vorig jaar september in de beroepszaken die Liander aanspande nog gelijk van het College van Beroep voor het bedrijfsleven, dat stelde dat de netaansluitingen inderdaad binnen een termijn van 18 weken gerealiseerd hadden moeten worden.

Europees Hof
Een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie over de onafhankelijkheid van de Duitse energietoezichthouder werpt nu echter een heel ander licht op de zaak. De uitspraak van de hoogste Europese rechter heeft  namelijk ook gevolgen voor de taken die de ACM uitvoert op het gebied van energie, zoals de handhaving en de geschilbeslechting.

Niet in wet vastleggen
De ACM moet de exacte gevolgen hiervan nog in kaart brengen, maar in 1 specifiek geval is de uitkomst al duidelijk. De wetgever – de Nederlandse overheid – had de aansluittermijn van 18 weken namelijk niet in de wet mogen vastleggen.

De ACM heeft daarom besloten om de boete die zij eerder aan Liander heeft opgelegd wegens het overtreden van die termijn, in te trekken.

Nieuwe redelijke aansluittermijnen
De ACM zal op korte termijn een codewijzigingstraject starten om nieuwe, redelijke aansluittermijnen in de codes vast te leggen. Tot die tijd blijft de ACM uitgaan van de norm van een redelijke aansluittermijn uit de wet waarvan, afhankelijk van de concrete omstandigheden, per geval kan worden afgeweken. Op die manier blijven individuele afnemers in de tussentijd beschermd tegen onredelijk lange aansluittermijnen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten