Solar Magazine - RIVM wil landelijk protocol voor opruimen scherven bij brand met zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
RIVM wil landelijk protocol voor opruimen scherven bij brand met zonnepanelen
© Venemama | Dreamstime.com

RIVM wil landelijk protocol voor opruimen scherven bij brand met zonnepanelen

Er moet een landelijk protocol komen voor een gerichte aanpak van het opruimen van zonnecelscherven die vrijkomen bij branden in grote gebouwen met zonnepanelen op het dak. Daarvoor pleit het RIVM.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is een dergelijk protocol nodig vanuit het principe van zorgplicht.

Zomer versus winter
Factoren die van invloed zijn op de invulling van dat protocol zijn bijvoorbeeld de gebruiksfunctie van het gebied, de hoeveelheid scherven per oppervlakte-eenheid en het seizoen waarin de depositie plaatsvindt. Door hoog opgeschoten gewassen in de zomer kan volgens het RIVM bijvoorbeeld een andere aanpak gewenst zijn dan in de winter, wanneer deze gewassen niet aanwezig zijn.

Na depositie van zonnecelscherven in begraasd gebied is het volgens het RIVM aan te bevelen vee te monitoren op eventuele gezondheidsklachten. De resultaten van dergelijk onderzoek zouden mogelijk inbreng kunnen leveren voor een actualisering van het protocol voor het opruimen van zonnecelscherven.

Bijval
De Friese gemeenten Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen, Dantumadiel en Noardeast-Fryslân vroegen samen met LTO Noord en de Veiligheidsregio Fryslân de Rijksoverheid vorig jaar zomer al om een nieuw protocol bij branden met zonnepanelen. Daarbij kwam er bijval van het Instituut Fysieke Veiligheid dat in het onderzoeksrapport ‘Depositie bij branden met zonnepanelen’ eveneens voor een landelijke aanpak pleitte.

Vorige maand herhaalde het Verbond van Verzekeraars nog maar eens dat Nederland onvoldoende is voorbereid op de gevolgen van branden waarbij zonnepanelen betrokken zijn. Het verbond wil aandacht voor de verantwoordelijkheid voor het opruimen en de kosten.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
IZEN zoekt:

Projectleider EPC

Fulltime (40 uur) - Lille, België
enie.nl zoekt:

Installatiepartner Zonne-energie

Fulltime (40 uur) - Regio Noord, Midden en Zuid Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!