Solar Magazine - Thialf: zonnepanelen in oktober weer aan, mogelijk zonnecarports op parkeerterrein
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Thialf: zonnepanelen in oktober weer aan, mogelijk zonnecarports op parkeerterrein
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com

Thialf: zonnepanelen in oktober weer aan, mogelijk zonnecarports op parkeerterrein

De zonnepanelen op het dak van ijsstadion Thialf worden in de maand oktober weer aangezet. Bovendien wordt de mogelijkheid om carports met zonnepanelen op het parkeerterrein te plaatsen onderzocht.

Dat meldt Thialf in zijn kwartaalrapportage.

Garantie
In de kwartaalrapportage schrijft Thialfs interim-directeur/bestuurder Minne Dolstra dat de oplossing voor de problematiek inzake het zonnepanelendossier gestaag vordert. De ijstempel kreeg afgelopen zomer van verzekeraars 6 maanden extra tijd om een oplossing te zoeken voor het brandrisico van de zonnepanelen. ‘Het plan van aanpak voor de aanpak van de dakconstructie is gereed. Met de leverancier van de zonnepanelen Joulz/Zonel is helaas nog geen overeenstemming bereikt over de verdeling van de kosten voor herstel- en/of garantiewerkzaamheden. Naar verwachting zal dit probleem in het derde kwartaal worden opgelost en na een definitief akkoord van de verzekeraars eind mei (red. de kwartaalrapportage dateert van 25 mei en is nu pas openbaar gemaakt) kunnen de herstelwerkzaamheden definitief worden uitgevoerd en de zonnepanelen weer in werking worden gesteld.’

De laatste onderhandelingen met aannemer Heddes en zijn contractpartner Joulz/Zonel gaan over wat garantie is, wat nodig is, de garantiewerkzaamheden en wat aanvullend door Thialf zal moeten worden betaald voor het verschil tussen de vigerende NEN-normeringen NEN-1010 en NEN-7250 in 2015 en 2022.

Drastische maatregelen
Dolstra meldt verder dat Thialf als grootverbruiker van energie zonder steunmaatregelen zijn exploitatie niet sluitend kan krijgen. Het nemen van drastische maatregelen zoals meer zelf opwekken van zonne-energie door carports, een eigen windmolen, maar ook opslag hiervan binnen eigen assets zoals batterijen is daarom topprioriteit.

De bestuurder benadrukt dat Thialf dit niet alleen kan en samenwerking met zijn aandeelhouders en private initiatieven noodzakelijk zijn.

Vergunning zonnecarports
Voor de aanleg van zonnecarports heeft Thialf inmiddels een vergunningsaanvraag gedaan bij de gemeente Heerenveen. De vergunningsaanvraag is in eerste aanleg afgewezen, maar de partijen zijn in gesprek over een nieuwe ontvankelijke aanvraag.

Het traject loopt onder begeleiding van adviesbureau E-kwadraat, en met inzet van een onafhankelijk landschapsarchitect wordt in goed overleg met de gemeente gewerkt aan een ontwerp.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
SolarToday zoekt:

Logistiek expert

32-40 uur - Hendrik Figeeweg 1R, 2013BJ Haarlem
BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l. zoekt:

Sales Representative voor Nederland

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160 D, 6546 AS Nijmegen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!