Solar Magazine - Problemen Thialf met verzekering zonnepanelen: nieuw isolatiemateriaal mogelijke oplossing
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Problemen Thialf met verzekering zonnepanelen: nieuw isolatiemateriaal mogelijke oplossing
© Thialf

Problemen Thialf met verzekering zonnepanelen: nieuw isolatiemateriaal mogelijke oplossing

Thialf heeft van verzekeraars 6 maanden extra tijd gekregen om een oplossing te zoeken voor het brandrisico van de zonnepanelen. Mogelijk nieuwe oplossing is compartimentering met een ander type isolatiemateriaal.

IJsstadion Thialf schakelde in juni 2020 alle zonnepanelen op het dak uit. Dit omdat de brandverzekering door de verzekeraar werd opgezegd op basis van de argumentatie van slechte internationale schadestatistieken voor panden met zonnepanelen in combinatie met het bij Thialf gebruikte isolatiemateriaal (red. geëxpandeerd polystyreen, EPS-SE).

Deadline 30 november
Afgelopen januari kreeg het schaatsstadion daarbij uitstel tot 1 juni 2021 om de problemen op te lossen en was een nieuw type brandwerende coating in beeld als mogelijke oplossing.

Sindsdien is er door alle betrokkenen met de verzekeraars in constructief overleg gewerkt aan het onderzoeken van de verschillende opties. Omdat niet alleen de beoordeling, maar ook de uiteindelijke uitvoering van een potentiële oplossing meer tijd in beslag zal nemen, hebben verzekeraars akkoord gegeven op verlenging van de deadline tot en met 30 november 2021.

Compartimentering
Inmiddels is compartimentering als mogelijke extra oplossing naar voren gekomen. Bij deze optie wordt niet het gehele dak vervangen, maar worden er stroken in het dak aangebracht die voorzien worden van ander isolatiemateriaal. Daarmee wordt de kans op een totaalbrand aanzienlijk verkleind.

Thialf-directeur Marc Winters is tevreden met het proces en het resultaat in deze fase. ‘Het is goed dat we in onderling overleg de opties goed met elkaar onderzoeken én afwegen om tot een duurzame oplossing te komen. Het voordeel van de meest recente optie van compartimentering is dat de vereiste investering daarvoor aanmerkelijk lager zal zijn dan het aanbrengen van een nieuwe, innovatieve coating.’

Vertrouwen in goede afloop
De inzet van Thialf en zijn adviseurs was de afgelopen weken vooral om de verlenging van de verzekeringsdekking rond te krijgen, en daarmee rust en ruimte te creëren om te kunnen werken aan een plan van aanpak voor de compartimentering.

Winters: ‘Natuurlijk kost het meer tijd dan gedacht, maar iedereen zet zijn schouders eronder om het scenario van verwijdering van de zonnepanelen te voorkomen. De verlenging van verzekeraars geeft aan dat er oplossingsgericht wordt gedacht en gehandeld. Met het besef dat er in dit stadium geen garanties worden gegeven, is er bij ons steeds meer vertrouwen in een goede afloop.’

Thialf heeft vertrouwen in een verzekerbare oplossing met behoud en inschakeling van de zonnepanelen. Indien de verzekeraars hier toch niet mee akkoord gaan, worden volgens het provinciebestuur andere opties – niet verzekeren of verwijderen zonnepanelen – verder onderzocht. Dat is op dit moment echter nog niet aan de orde.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
SolarToday zoekt:

Logistiek expert

32-40 uur - Hendrik Figeeweg 1R, 2013BJ Haarlem
SolarToday zoekt:

Commercieel administratief medewerk(st)er

32-40 uur - Hendrik Figeeweg 1R, 2031BJ Haarlem
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!