Solar Magazine - EU keurt steun Thialf goed, zonnepanelen kunnen aan bij groen licht Provinciale Staten
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
EU keurt steun Thialf goed, zonnepanelen kunnen aan bij groen licht Provinciale Staten
© Thialf

EU keurt steun Thialf goed, zonnepanelen kunnen aan bij groen licht Provinciale Staten

De Europese Commissie heeft goedkeuring gegeven voor financiële steun van de provincie, gemeente en het kabinet aan schaatsstadion Thialf. Daarmee komt het inschakelen van de zonnepanelen weer een stap dichterbij.

Dienst van algemeen economisch belang
Het provinciebestuur besloot eerder om overheidsbijdragen aan Thialf via een zogenaamde dienst van algemeen economisch belang (DAEB) te verstrekken. Daar was echter wel nog groen licht van de Europese Unie voor nodig.

Met de Europese Commissie is nu geconcludeerd dat gebruikmaken van een DAEB de geëigende weg is om bijdragen van de gemeente en de provincie aan Thialf te verstrekken. In de DAEB staat precies welke diensten Thialf uitvoert en wat de vergoedingen zijn. Hieronder valt, behalve de exploitatiebijdragen van de provincie en de gemeente, ook een vergoeding voor werkzaamheden om de zonnepanelen weer aan te zetten, mits de Provinciale Staten daar de komende maanden positief over besluiten. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kan ook van de DAEB gebruikmaken voor de toegezegde 1 miljoen euro voor vervangingsinvesteringen.

Provinciale Staten aan zet
Om de uitgeschakelde zonnepanelen weer in te schakelen, zijn de Provinciale Staten nu aan zet. Afgelopen oktober werd al bekend dat Thialf een oplossing heeft gevonden voor de verzekering van de zonnepanelen. De oplossing die uitgevoerd moet worden om het brandrisico van Thialf weer te kunnen verzekeren, kost 400.000 euro.

Na akkoord van de Provinciale Staten voor dit bedrag van 400.000 euro kan de oplossing daadwerkelijk gerealiseerd worden.

Compartimenteren
Die behelst het compartimenteren van de zonnepanelen op het dak. Door voor stroken tussen de compartimenten te zorgen die vrij zijn van zonnepanelen, kan in het geval van brand op het dak het vuur minder snel overslaan naar andere zonnepanelen en wordt het brandrisico verder verminderd. Deze stroken krijgen een brandveiliger isolatiemateriaal.

Door weer zonne-energie te kunnen opwekken, hoeft Thialf minder energie in te kopen. Vooral in een tijd waarin de energiekosten oplopen, is dit volgens het provinciebestuur van groot belang. Het huidige energiecontract van Thialf loopt dit jaar af. In de loop van het jaar zal duidelijk zijn wat voor financiële consequenties dit heeft. Daarnaast levert het aanzetten van de zonnepanelen Thialf jaarlijks weer zo’n 80.000 euro SDE+-subsidie op. Bovendien hoeft het schaatsstadion voor 100.000 euro per jaar minder energie in te kopen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Zonnepanelen op het Dak BV zoekt:

PV Designer / Werkvoorbereider

Fulltime (40 uur) - Barneveld
BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l. zoekt:

Sales Support

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160 D, 6546 AS Nijmegen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!