Solar Magazine - ‘Branden met zonnepanelen geen reden voor verplichte certificering elektrische installaties’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
‘Branden met zonnepanelen geen reden voor verplichte certificering elektrische installaties’
© Martijn Beekdam

‘Branden met zonnepanelen geen reden voor verplichte certificering elektrische installaties’

Branden met zonnepanelen zijn geen aanleiding voor een verplichte certificering voor elektrische installaties zoals dat bij gasverbrandingsinstallaties het geval is. Dat meldt minister De Jonge aan de Tweede Kamer.

De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft een reeks vragen van de Tweede Kamer beantwoord die eind april gesteld werden tijdens het overleg Bouwregelgeving.

Geen aanleiding
De PVV had minister De Jonge gevraagd of hij naar aanleiding van eerder TNO onderzoek naar branden met zonnepanelen aanleiding zag om – vergelijkbaar met de al eerder in werking getreden ‘Wet certificering voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties’ – een certificering voor elektrische installaties in te voeren.

Volgens de minister is de reden die aanleiding vormde voor de invoering van certificering voor gasverbrandingsinstallaties echter van een andere orde. ‘Jaarlijks vallen er ongeveer 5 tot 10 doden door koolmonoxideongevallen. Dit aantal onnodige dodelijke slachtoffers rechtvaardigt extra maatregelen door middel van een wettelijk verplichte certificering. De incidentele branden met zonnepanelen hebben voor zover bekend alleen geleid tot economische schade. Uit de jaarlijkse onderzoeken die het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid doet naar fatale (dodelijke) woningbranden, blijkt verder dat de brandoorzaak zelden ligt bij de elektrische installatie van de woning. Ik zie daarom geen aanleiding voor een wettelijk verplichte certificering voor elektrische installaties. Het is aan de markt om gebruik te maken van de bestaande vrijwillige certificering.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Trio Investment zoekt:

Electrical Engineer

Fulltime (40 uur) - Den Haag
Fronius zoekt:

Technical Sales Advisor

Fulltime (40 uur) - België
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!