Solar Magazine - Rijkswaterstaat, ProRail en gemeenten onderzoeken ruimte voor zonneparken langs A15
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Rijkswaterstaat, ProRail en gemeenten onderzoeken ruimte voor zonneparken langs A15
© Wessel Cirkel | Dreamstime.com

Rijkswaterstaat, ProRail en gemeenten onderzoeken ruimte voor zonneparken langs A15

De rijksoverheid, Rijkswaterstaat, ProRail en gemeenten gaan onderzoeken of gronden langs de A15 en de Betuweroute geschikt zijn voor de opwek van duurzame energie door de realisatie van zonneparken.

De betreffende percelen liggen in het zoekgebied voor duurzame energie die al zijn vastgelegd in de Regionale Energiestrategie (RES) Rivierenland en Arnhem-Nijmegen.

Resultaten begin 2023
De resultaten van het onderzoek worden bekend in het voorjaar van 2023. Hierin worden ook de belangen en wensen van de omgeving meegenomen.

De betrokken partijen gaan specifiek naar het traject tussen de afrit Arkel en knooppunt Ressen kijken. Een belangrijk onderdeel van het onderzoek is een participatieproces met partijen uit het gebied om maatschappelijke belangen en wensen te verzamelen. Naast inhoudelijke en ruimtelijke aspecten, spelen ook veiligheid en technische, financiële en juridische aspecten een rol in het onderzoek.

De verkenning is onderdeel van het landelijke programma Opwek Energie op Rijksvastgoed (OER) waarmee het Rijk grond ter beschikking stelt aan de RES-regio’s om hen te helpen hun doel uit het Klimaatakkoord te halen.

Al in 2009 genoemd
Al in 2009 werd de zone langs de A15 en Betuweroute door gemeente Overbetuwe genoemd als zoekgebied voor het opwekken van duurzame energie. Door nu samen te werken in het onderzoek kunnen de deelnemende partijen vanuit een ruimtelijk samenhangende visie werken. Ook kunnen ze de uitdagingen op het gebied van biodiversiteit voor de hele zone als geheel in kaart brengen.

Ook netbeheerder Liander, het Rijksvastgoedbedrijf en de provincie Gelderland zijn betrokken bij het traject. De gemeenten die deelnemen zijn West Betuwe, Buren, Tiel, Neder-Betuwe, Overbetuwe, Nijmegen en Lingewaard. Na bestuurlijke instemming met de verkenning die volgend jaar wordt afgerond, zal een nieuwe fase van start gaan waarin de plannen verder worden uitgewerkt.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
DSG B.V. zoekt:

AC-monteur

Fulltime (40 uur) - Steenslag 1, 5531 MC Bladel
DSG B.V. zoekt:

Servicemonteur

Fulltime (40 uur) - Steenslag 1, 5531 MC Bladel
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!