logo
wvhj2023
© Universiteit Twente
© Universiteit Twente
8 april 2022

Nieuw lab Universiteit Twente voor onderzoek zonne-energie en energieopslag op parkeerplaatsen

De Universiteit Twente heeft op haar campus het SlimPark Living Lab geopend. Hier wordt de combinatie van het opwekken van zonne-energie, de opslag in batterijen en het slim laden van elektrische auto’s onderzocht.

Het nieuwe onderzoek moet een antwoord geven op de vraag hoe de verschillende technieken een geïntegreerd energiesysteem kunnen vormen.

App van studenten
De proeftuin biedt wetenschappers, bedrijven en andere onderzoeksinstellingen de mogelijkheid om nieuwe, duurzame-energietechnologieën te onderzoeken en te implementeren. In tegenstelling tot bij veel andere projecten, zijn de technische vraagstukken niet vooropgesteld, maar staat juist de behoefte van de eindgebruiker centraal. Een door studenten ontwikkelde app geeft de onderzoekers inzicht in hoe en wanneer de opgewekte zonne-energie zo slim mogelijk te verdelen is tussen de ingeplugde elektrische auto’s. Bovendien zorgt het energiemanagementsysteem ervoor dat het elektriciteitsnetwerk niet overbelast wordt.

Versnelling
‘Wij waren er altijd al van overtuigd dat de energietransitie van groot belang is, maar de actuele situatie in Oost-Europa laat zien dat een versnelling van essentieel belang is, niet alleen voor het milieu en de samenleving, maar ook voor de economie’, aldus professor Johann Hurink.

In het project slaan wetenschappers van de universiteit, de bedrijven AmperaPark, Elaad Mennekes en Kiwatt, en andere onderzoeksinstellingen de handen ineen. Hurink hierover: ‘Met het SlimPark-project brengen we fundamenteel onderzoek en praktijk bijeen, waardoor een samenwerking van technologische, sociale en maatschappelijke disciplines tot stand komt.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten