Solar Magazine - Nieuw lab Universiteit Twente voor onderzoek zonne-energie en energieopslag op parkeerplaatsen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nieuw lab Universiteit Twente voor onderzoek zonne-energie en energieopslag op parkeerplaatsen
© Universiteit Twente

Nieuw lab Universiteit Twente voor onderzoek zonne-energie en energieopslag op parkeerplaatsen

De Universiteit Twente heeft op haar campus het SlimPark Living Lab geopend. Hier wordt de combinatie van het opwekken van zonne-energie, de opslag in batterijen en het slim laden van elektrische auto’s onderzocht.

Het nieuwe onderzoek moet een antwoord geven op de vraag hoe de verschillende technieken een geïntegreerd energiesysteem kunnen vormen.

App van studenten
De proeftuin biedt wetenschappers, bedrijven en andere onderzoeksinstellingen de mogelijkheid om nieuwe, duurzame-energietechnologieën te onderzoeken en te implementeren. In tegenstelling tot bij veel andere projecten, zijn de technische vraagstukken niet vooropgesteld, maar staat juist de behoefte van de eindgebruiker centraal. Een door studenten ontwikkelde app geeft de onderzoekers inzicht in hoe en wanneer de opgewekte zonne-energie zo slim mogelijk te verdelen is tussen de ingeplugde elektrische auto’s. Bovendien zorgt het energiemanagementsysteem ervoor dat het elektriciteitsnetwerk niet overbelast wordt.

Versnelling
‘Wij waren er altijd al van overtuigd dat de energietransitie van groot belang is, maar de actuele situatie in Oost-Europa laat zien dat een versnelling van essentieel belang is, niet alleen voor het milieu en de samenleving, maar ook voor de economie’, aldus professor Johann Hurink.

In het project slaan wetenschappers van de universiteit, de bedrijven AmperaPark, Elaad Mennekes en Kiwatt, en andere onderzoeksinstellingen de handen ineen. Hurink hierover: ‘Met het SlimPark-project brengen we fundamenteel onderzoek en praktijk bijeen, waardoor een samenwerking van technologische, sociale en maatschappelijke disciplines tot stand komt.’

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Mei 2022

Realtime interface op komst: ‘Noodrem leidt tot enorme hoeveelheid extra aansluitcapaciteit  wind- en zonne-energie’ Professor Wim Sinke zwaait af: ‘We still ain’t seen nothing yet’ Zonnemarkt: ‘Einde...
Vacatures
kWh People zoekt:

Business Developer Benelux

Fulltime (40 uur) - Benelux
kWh People zoekt:

EPC Manager

Fulltime (40 uur) - Arnhem of Rotterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!