Solar Magazine - Valmet Automotive gaat elektrische zonneauto’s van Sono Motors produceren
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Valmet Automotive gaat elektrische zonneauto’s van Sono Motors produceren
© Valmet Automotive

Valmet Automotive gaat elektrische zonneauto’s van Sono Motors produceren

Valmet Automotive is door het Duitse Sono Motors geselecteerd om diens elektrische zonneauto Sion te gaan produceren. De productie start halverwege volgend jaar en bedraagt de komende 7 jaar 257.000 auto’s.

Valmet Automotive heeft een lange geschiedenis in de productie van auto’s voor derden. Ook het Nederlandse Lightyear One selecteerde het bedrijf uit Finland vorig jaar om de zonneauto Lightyear One te gaan produceren.

Auto wordt duurder
Als gevolg van hogere productiekosten door de toegenomen grondstofprijzen zal de Sion in de toekomst duurder worden. Alle bestaande reserveringen blijven echter geprijsd zoals voorheen. Sono Motors heeft namelijk al meer dan 17.000 reserveringen met vooruitbetalingen voor de Sion ontvangen.

‘Wij zijn ervan overtuigd dat een samenwerking met zo’n betrouwbare en ervaren partner als Valmet Automotive een uitstekende match is om de Sion naar het straatbeeld te brengen en daarbij hoge kwaliteitsnormen te waarborgen’, stelt Laurin Hahn, chief executive officer en medeoprichter van Sono Motors. ‘Samen zijn we goed gepositioneerd om onze belofte na te komen en een klimaatneutrale Sion aan onze klanten te leveren.’

43.000 per jaar
Valmet Automotive begon in 1968 met de autoproductie als een joint venture met Saab. Sindsdien heeft het bedrijf meer dan 1,7 miljoen auto's gebouwd als contractfabrikant voor wereldwijd opererende autobedrijven.

De Valmet Automotive-fabriek in Uusikaupunki zorgt voor de productie van een laag 4-cijferig volume in 2023, gevolgd door een opstartperiode. Na deze periode, die naar verwachting enkele maanden zal duren, willen de bedrijven circa 43.000 Sions per jaar produceren op basis van 100 procent duurzame energie. Sono Motors verwacht momenteel dat alle productiegerelateerde broeikasgasemissies die niet kunnen worden vermeden in de toeleveringsketen of tijdens het productieproces van de voertuigen, volledig zullen worden gecompenseerd.

456 zonnecellen
De buitenkant van de auto zal bestaan ​​uit 456 naadloos geïntegreerde gehalveerde zonnecellen en zal zelfvoorzienend zijn op korte ritten. De energie die door de zonnecellen wordt opgewekt, zal het geschatte bereik van 305 kilometer uitbreiden met gemiddeld 112 tot maximaal 245 kilowattpiek per week.

De auto’s worden uitgerust met een lithium-ijzerfosfaatbatterij van 54 kilowattuur. Bidirectionele laadtechnologie vormt een aanvulling op de integratie van zonne-energie in de auto en maakt van de Sion een duurzame-energiecentrale op wielen. Het voertuig kan hierdoor elektronische apparaten, het huis of andere elektrische auto’s met een vermogen tot 11 kilowatt van stroom voorzien.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
kWh People zoekt:

Senior Projectontwikkelaar Zonnestroom

Fulltime (40 uur) - Omgeving Nijmegen
Everday zoekt:

Field Service Engineer

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!