Solar Magazine - Record na record: consumenten en bedrijven vragen weer meer subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Record na record: consumenten en bedrijven vragen weer meer subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers
© Martin Bowra | Dreamstime.com

Record na record: consumenten en bedrijven vragen weer meer subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers

Consumenten en bedrijven hebben in maart voor een recordbedrag subsidie aangevraagd voor isolatiemaatregelen, warmtepompen en zonneboilers via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

In maart 2022 werd in totaal 23,1 miljoen euro subsidie aangevraagd: een absoluut record. In de geschiedenis van de subsidieregeling werd alleen in de maanden december 2018 (20,3 miljoen euro) en september 2019 (21 miljoen euro) meer dan 20 miljoen euro subsidie aangevraagd. In 2018 kwamen echter ook biomassaketels en pelletkachels nog in aanmerking voor subsidie. Consumenten en bedrijven kregen destijds bovendien ook subsidie als zij zonneboilers en warmtepompen bij nieuwbouw toepasten, maar dat is sinds 1 januari 2020 niet langer het geval.

185 procent meer zonnewarmte
​Daarbij werd afgelopen maand door particulieren voor 500.000 euro subsidie aangevraagd voor zonneboilers, wat een groei van 66 procent betekent ten opzichte van de maanden januari en februari. In de zakelijke markt werd 300.000 euro subsidie aangevraagd voor zonneboilers, een verdrievoudiging ten opzichte van de voorgaande maand.

Ter vergelijking: in het eerste kwartaal van 2021 werd door consumenten 400.000 euro subsidie aangevraagd voor zonneboilers en zakelijk werd 300.000 euro subsidie aangevraagd voor zonneboilers. Daarmee is er door consumenten en bedrijven in het eerste kwartaal 185 procent meer subsidie aangevraagd dan in het eerste kwartaal van 2021.

228 miljoen euro
Dit kalenderjaar is er via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) 228 miljoen euro subsidie beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Bovendien zijn de subsidiepercentages verhoogd naar 30 procent van het investeringsbedrag.

Particuliere aanvragen
In de maand maart 2022 zijn er door particulieren 6.426 aanvragen ingediend voor 13.708 apparaten en maatregelen. Onderstaande grafiek toont de stijgende lijn van het geclaimde subsidiebudget door particulieren die, naar alle waarschijnlijkheid ingegeven door de hoge stroom- en gasprijzen, sinds afgelopen zomer is ingezet. 

Zakelijke aanvragen
Het aantal zakelijke aanvragen bedroeg in de maand maart 427 stuks voor 1.578 apparaten. Onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van het zakelijk geclaimde subsidiebudget.

Isolatie blijft populairst
Net als in het afgelopen kalenderjaar is isolatie veruit de populairste maatregel binnen de ISDE: 65 procent van het door consumenten geclaimde subsidiebudget ging in het eerste kwartaal naar isolatiemaatregelen. De tot op heden 26,1 miljoen euro aangevraagde subsidie voor isolatie is als volgt verdeeld:

Type isolatie

Geclaimd ISDE-budget

Dakisolatie

8,4 miljoen euro

HR++-glas

4,6 miljoen euro

Gevelisolatie

3,4 miljoen euro

Spouwmuurisolatie

3,4 miljoen euro

Vloerisolatie

3,2 miljoen euro

Triple glas

2,5 miljoen euro

Bodemisolatie

0,4 miljoen euro

Zolder-/vlieringisolatie

0,2 miljoen euro

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Triple Solar zoekt:

Full-stack developer

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MT, Programmeurstraat 6B
Triple Solar zoekt:

CFO

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 SH, TT Vasumweg 170
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!