Solar Magazine - Noord-Holland lanceert Zonnedakje voor inzicht potentie zonnepanelen op daken
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Noord-Holland lanceert Zonnedakje voor inzicht potentie zonnepanelen op daken
© Zonnedakje

Noord-Holland lanceert Zonnedakje voor inzicht potentie zonnepanelen op daken

De provincie Noord-Holland heeft de onlinetool Zonnedakje gelanceerd waarmee in 1 oogopslag te zien is op welke daken nog ruimte is voor zonnepanelen. De luchtfoto’s in de tool worden jaarlijks vernieuwd.

‘Zonnedakje’ geeft een actueel beeld van waar zonnepanelen liggen en waar niet. Dit maakt het gemakkelijker om te monitoren hoeveel daken al benut worden. Nieuwe Energie Overijssel lanceerde in samenwerking met Sobolt de onlinetool Zonnedakje zo’n 1,5 jaar geleden en Hengelo draaide als eerste gemeente een pilot.

Minder afhankelijk
Zonnedakje geeft nu ook in Noord-Holland een actueel beeld van waar al zonnepanelen liggen en waar niet, en welke daken qua ligging geschikt zijn voor zonnepanelen.

Aan de hand van luchtfoto’s laat Zonnedakje zien waar al zonne-energie wordt opgewekt en welke gebieden nog mogelijkheden bieden. Door jaarlijks nieuwe foto’s in de tool op te nemen, worden de komende jaren ook de ontwikkelingen van zonne-energie op daken gevolgd. Op die manier is het beeld minder afhankelijk van het feit of zonne-energie-installaties worden aangemeld bij de netbeheerder van het elektriciteitsnet. 

Regionale Energiestrategie
Edward Stigter, gedeputeerde Klimaat & Energie, over de tool: ‘Tijdens de gesprekken over mogelijke plekken waar we zonne-energie kunnen opwekken, in het kader van de Regionale Energiestrategieën (RES’en) voor Noord-Holland Noord en Noord-Holland Zuid, kwam naar voren dat veel mensen de voorkeur geven aan zonnepanelen op daken. Het is fantastisch dat we die wens met Zonnedakje nog beter kunnen ondersteunen.’

Actuele gegevens
Als een gemeente inlogt, laat Zonnedakje ook zien waar de opgewekte zonne-energie nog zonder problemen op het elektriciteitsnet kan worden geleverd, en waar dat mogelijk problemen oplevert. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van actuele gegevens van Liander.

De provincie Noord-Holland heeft Sobolt geholpen met het verder ontwikkelen van de tool. Eerder heeft Sobolt in samenwerking met Noord-Holland en de gemeente Rotterdam de tool Park the Sun ontwikkeld waarop te zien is welke parkeerterreinen geschikt zijn voor zonnepanelen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

CAD Tekenaar

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
VDH Solar zoekt:

Accountmanager binnendienst

32-40 uur - Hazerswoude-Dorp, 2391 PV, 4
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!