Solar Magazine - Nieuwe Energie Overijssel introduceert Zonnedakje, Hengelo pilotgemeente
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nieuwe Energie Overijssel introduceert Zonnedakje, Hengelo pilotgemeente

Nieuwe Energie Overijssel introduceert Zonnedakje, Hengelo pilotgemeente

Nieuwe Energie Overijssel heeft de onlinetool Zonnedakje onthuld. Hengelo draait als eerste gemeente een pilot met het instrument waarmee de potentie van zonnepanelen op daken bepaald kan worden.

‘Zonnedakje’ geeft een actueel beeld van waar zonnepanelen liggen en waar niet. Dit maakt het gemakkelijker om te monitoren hoeveel daken al benut worden. 

Daken benutten
Om de tool ook goed af te stemmen op de gebruiker is Hengelo gevraagd om als proefgemeente te fungeren. Deze gemeente heeft een groot stedelijk gebied met veel bedrijvigheid en minder buitengebied. De gemeente Hengelo is op dit moment druk bezig om een omgevingsprogramma grootschalige opwek op te stellen.
Het buitengebied wordt door inwoners gewaardeerd vanwege landschappelijke en cultuurhistorische waarden en als uitloopgebied.

Er is daarom volgens de gemeente minder ruimte voor windmolens en zonnevelden. Daarom wil Hengelo maximaal inzetten om daken te benutten om zonnepanelen te plaatsen. 

Omgevingsprogramma
Hengelo had tot nu toe weinig inzicht welke daken al worden benut en hoeveel panelen er liggen. Om inwoners en bedrijven aan te moedigen om zon op dak toe te passen, is het daarom allereerst van belang om meer informatie te verzamelen. De pilot wijst uit dat vooral door gebieden te vergelijken goed inzicht wordt verkregen waar al ontwikkelingen zijn, zoals plekken waar beschermd stadsgezicht aanwezig is en waar de gemeentelijke en rijksmonumenten staan. Deze hebben andere aandacht nodig. Daarvoor wil de gemeente beleid ontwikkelen waar zon op dak gerealiseerd mag worden en waar niet. Dit wil Hengelo opnemen in het omgevingsprogramma grootschalige opwek. 

In het programma Nieuwe Energie Overijssel werkt de provincie Overijssel samen met 7 partners aan één doel: een energieneutraal Overijssel in 2050.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
GPC Europe zoekt:

Hoofdmagazijnier

Fulltime (40 uur) - Careelstraat 2, B-8700 Tielt
Klimaatfonds Nederland zoekt:

Project Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Vreeland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!